Τον Οκτώβριο του 2021 εκτοξεύτηκε το σκάφος της αποστολής Lucy της NASA. Το σκάφος πραγματοποιεί ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα πλησιάσει δέκα αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των αποκαλούμενων Τρωικών αστεροειδών.
Πρόκειται για δύο ομάδες αστεροειδών με ονόματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου: μία πριν τον Δία και μία μετά από αυτόν, παγιδευμένους αφενός από την ισχυρή βαρύτητα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου από τη βαρύτητα του Ήλιου. Η μία ομάδα αστεροειδών (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L4 στο Διάστημα) φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5) ονόματα Τρώων.
Το σκάφος της αποστολής πλησίασε τον Τρωικό αστεροειδή Dinkinesh που στην Αμχαρική γλώσσα της Αιθιοπίας σημαίνει «Υπέροχος» και ανακάλυψε ότι ο αστεροειδής διαθέτει ένα δορυφόρο, ένα μικρότερο διαστημικό βράχο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Ο Dinkinesh έχει διάμετρο 790 μέτρα ενώ ο μικρότερος αστεροειδής που ονομάστηκε Selam έχει διάμετρο 220 μέτρα. Με ανακοίνωση της η NASA παρουσιάζει μια σειρά από ευρήματα που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη του Dinkinesh και του… φεγγαριού του.
Η συγκόλληση
Η μελέτη δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι βράχου απελευθερώθηκε κάποια στιγμή στο παρελθόν από τον Dinkinesh. Το κομμάτι που έφτανε το ένα τέταρτο του συνολικού του μεγέθους του αστεροειδή δημιούργησε ένα κρατήρα στην επιφάνειά του στέλνοντας ταυτόχρονα υλικά του στο Διάστημα. Μερικά από αυτά τα υλικά πιθανότατα επέστρεψαν στην επιφάνεια του Dinkinesh ως ογκόλιθοι για να σχηματίσουν γεωλογικές δομές στον αστεροειδή ενώ άλλα υλικά ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Selam που αποτελεί έναν τύπο διαστημικού σώματος που οι ειδικοί αποκαλούν «μικρό δορυφόρο δυαδικής επαφής». Με παρόμοιο τρόπο σχηματίστηκε η Σελήνη σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία. Από τα υλικά που εκτοξεύτηκαν από τη σύγκρουση της Γης με ένα πρωτοπλανήτη τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και συνενώθηκαν.
«Όταν αναφερόμαστε σε μικρά σώματα στο ηλιακό σύστημα, δυαδική επαφή είναι όταν φαίνεται ότι ένα ενιαίο σώμα αποτελείται από δύο αντικείμενα που συγκρούστηκαν αλλά η σύγκρουση ήταν ασθενής και έτσι δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες και μεταβολές στα αντικείμενα και τη σχέση τους. Είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στο ηλιακό σύστημα αλλά ο Selam είναι ο πρώτος μικρός δορυφόρος δυαδικής επαφής που παρατηρείται» λέει η Κάθριν Κρέτκε πλανητολόγος του Southwest Research Institute (SwRI). ) στο Κολοράντο, εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature».
«Πλανήτες σαν τη Γη σχηματίζονται από τη συσσώρευση αμέτρητων μικρών σωμάτων. Η κατανόηση των ιδιοτήτων μικρών αστεροειδών όπως ο Dinkinesh και ο Selam μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των πρώιμων φάσεων σχηματισμού πλανητών» εξηγεί ο Σιμόνε Μάρτσι, στέλεχος της αποστολής Lucy και μέλος της ομάδας που έκανε τη μελέτη.
Naftemporiki.gr