Skip to main content

Αμερικανός μεγιστάνας κατασκευάζει βαθυσκάφος εξπρές για να επισκεφτεί το ναυάγιο του Τιτανικού

πηγή φωτό. (Triton) Εικόνα του βαθυσκάφος της εταιρείας Triton στο οποίο βασίζεται η δημιουργία του νέου βαθυσκάφους που θα ταξιδεύει γρήγορα σε μεγάλα βάθη των ωκεανών

Επιθυμία του είναι να γίνει επανεκκίνηση του υποβρύχιου τουρισμού

Η καταστροφή του βαθυσκάφους Titan της εταιρείας OceanGate που παρέσυρε πριν από ένα χρόνο στον θάνατο τους πέντε επιβάτες του ενώ προσέγγιζαν το ναυάγιο του Τιτανικού προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ένα σοκ στην ανερχόμενη βιομηχανία του υποβρύχιου τουρισμού.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες να γίνει μια επανεκκίνηση σε αυτή την δραστηριότητα με διάφορες εταιρείες να παρουσιάζουν νέας γενιάς βαθυσκάφη που υπόσχονται αυξημένα επίπεδα ασφαλείας και ταυτόχρονα περισσότερες υπηρεσίες στους επιβάτες.

Στην προσπάθεια αυτή θέλει να συμβάλει ο 74χρονος Αμερικανός μεγιστάνας Λάρι Κόνορ που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα των ακινήτων. Ο Κόνορ που έχει ως χόμπι τις εξερευνήσεις αποφάσισε να επισκεφτεί το ναυάγιο του Τιτανικού για να δείξει ότι είναι μια ασφαλής αποστολή.
Θέλει μάλιστα να κάνει το ταξίδι αυτό με ένα νέο προηγμένο βαθυσκάφος που θα κάνει τη διαδρομή από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού στο ναυάγιο του Τιτανικού σε περίπου δύο ώρες, στο μισό δηλαδή χρόνο από αυτόν που γίνεται το ταξίδι αυτό με τα σημερινά βαθυσκάφη.

Μοναδικό

Ο Κόνορ επικοινώνησε με τον συνιδρυτή της Triton Submarines, Πάτρικ Λάχει αμέσως μετά το ατύχημα του Titan τον περασμένο Ιούνιο για να δει αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την κατασκευή του νέου βαθυσκάφους που ονομάζεται «The Explorer—Return to the Titanic». Πρόκειται για ένα σκάφος που βασίζεται  σχεδιαστικά στο σκάφος Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Το σκάφος μήκους πέντε μέτρων θα διαθέτει μια υδροδυναμική σιλουέτα, ένα ακρυλικό κύτος και πτυσσόμενα πτερύγια 3 μέτρων που του επιτρέπουν να φτάσει σε βάθη 4 χλμ.

Πρόκειται για το πρώτο σκάφος με ακρυλικό κύτος που θα μπορεί να φτάσει σε τέτοια βάθη. Το σκάφος το κόστος του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό αλλά θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια θα εξοπλιστεί με φώτα και κάμερες για κινηματογράφηση σε κοντινή απόσταση και επιστημονική παρατήρηση. Επιπλέον θα διαθέτει ένα μεγάλο θόλο που προσφέρει στους επιβάτες μια ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών του υποβρύχιου κόσμου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το βαθυσκάφος θα είναι έτοιμο το 2026 και τον Κόνορ θα συνοδέψει ο Λάχει. «Το δικό μας δεν είναι απλώς ένα ταξίδι στον Τιτανικό, είναι μια ερευνητική αποστολή. Ο άλλος σκοπός είναι να δείξουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα επαναστατικό, πρώτο στο είδος του υποβρύχιο και να το οδηγήσουμε με ασφάλεια και επιτυχία σε μεγάλα βάθη» λέει ο Κόνορ.

Naftemporiki.gr