Επανάσταση στη βιομηχανία των δορυφόρων θέλουν να φέρουν ιάπωνες ερευνητές που δημιούργησαν τον πρώτο δορυφόρο που εκτοξευθεί στο Διάστημα ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο.
Ο Lignosat πρόκειται να εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο με ένα πύραυλο SpaceX, ανακοίνωσαν οι ιάπωνες ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα. Αυτός ο πειραματικός δορυφόρος σε σχήμα κύβου, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο και της δασοπονικής εταιρείας Sumitomo Forestry, έχει πλευρές μήκους 10 εκατοστών.
Οι δημιουργοί του περιμένουν ότι το ξύλο θα καεί εντελώς, όταν ο δορυφόρος θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο σχηματισμός μεταλλικών σωματιδίων κατά την επιστροφή του στη Γη. «Οι δορυφόροι που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο, θα πρέπει να προκρίνονται», δήλωσε χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τακάο Ντόι, αστροναύτης και ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Πού θα πάει
Οι κατασκευαστές του προβλέπουν να παραδώσουν το δορυφόρο LignoSat, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας, την ερχόμενη εβδομάδα στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA. Θα σταλεί στο Διάστημα το Σεπτέμβριο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με ένα πύραυλο SpaceX και προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διευκρίνισαν. Στη συνέχεια ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την πειραματική ιαπωνική μονάδα του ISS για να δοκιμασθούν η αντοχή του και η βιωσιμότητά του στο Διάστημα.
«Τα δεδομένα θα σταλούν από το δορυφόρο στους ερευνητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να ελέγξουν τις ενδείξεις πίεσης και αν μπορεί να αντέξει σε τεράστιες αλλαγές θερμοκρασίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry. Να σημειωθεί ότι τo ξύλο μανόλιας μανόλιας αποδείχθηκε στις δοκιμές και τα πειράματα πιο ανθεκτικό και λειτουργικό για χρήση σε αυτή την κατασκευή από άλλα είδη ξύλου.
Περισσότεροι από 9,300 τόνοι διαστημικών αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκουπιδιών όπως οι δορυφόροι που δεν λειτουργούν και τα κομμάτια των χρησιμοποιημένων σταδίων πυραύλων – βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη. Όμως τα γυαλιστερά μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται, όπως το ελαφρύ τιτάνιο και το αλουμίνιο, αυξάνουν τη συνολική φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού κατά περισσότερο από 10% σε μεγάλα μέρη του πλανήτη, δημιουργώντας φωτορύπανση του περιβάλλοντος που καθιστά πιο δύσκολο να ανιχνευθούν τα μακρινά διαστημικά φαινόμενα.
Τα διαστημικά σκάφη που κατασκευάζονται από μέταλλο είναι επίσης ακριβά και αποτελούν απειλή για τον ISS, άλλα διαστημόπλοια που μεταφέρουν ανθρώπους και —αν είναι αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν από την επανείσοδο— και τους ανθρώπους στη Γη. Ξύλινοι δορυφόροι όπως ο LignoSat θα πρέπει θεωρητικά να είναι λιγότερο επιβλαβείς ως διαστημικά σκουπίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ