Skip to main content

Ερευνητές έφτιαξαν ένα τζελ που εμποδίζει το hangover

H υδρογέλη μειώνει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις μεθυστικές του επιπτώσεις, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του hangover. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ, το οποίο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των ποντικών έως και 50 τοις εκατό και να προστατεύσει το σώμα τους από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψης αλκοόλ.

Πολλές από τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούνται από την ακεταλδεΰδη, λένε οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι το τζελ μετατρέπει το αλκοόλ γρήγορα και αποτελεσματικά σε «αβλαβές» οξικό οξύ προτού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου συνήθως αναπτύσσει μεθυστικές επιδράσεις.

«Το τζελ μετατοπίζει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Σε αντίθεση με όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ, δεν παράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ως ενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο Ραφαέλε Μετσένγκα από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Με περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες λένε ότι το τζελ θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χάπι που θα μπορούσε να ληφθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ για να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα και την καταστροφή της ακεταλδεΰδης στο σώμα. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι το τζελ είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον υπάρχει ακόμα αλκοόλ στο έντερο και μπορεί να κάνει πολύ λίγα μόλις το αλκοόλ περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα πειράματα

Περίπου 30 λεπτά μετά από μια δόση αλκοόλ σε ποντίκια, το τζελ μείωσε το επίπεδο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικών κατά 40%, λένε οι επιστήμονες. Πέντε ώρες αφότου τα ποντίκια κατανάλωσαν αλκοόλ, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους μειώθηκε έως και 56 τοις εκατό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι το τζελ «μείωσε σημαντικά» τις αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ των ποντικών. Τα ποντίκια που έλαβαν το τζελ μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ εμφάνισαν «σημαντικά λιγότερη απώλεια βάρους, λιγότερη ηπατική βλάβη και ως εκ τούτου καλύτερο μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ καθώς και καλύτερες τιμές αίματος. Η υδρογέλη αυτή  επιδεικνύει περαιτέρω προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την εντερική βλάβη και τη τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, εισάγοντας μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική στην αποτελεσματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ» λένε οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr