Skip to main content

Νέες γονιδιακά επεξεργασμένες ποικιλίες σιταριού υπόσχονται βιώσιμες καλλιέργειες

Πιο ασφαλής μέθοδος ανάπτυξης νέων σπόρων για πιο ασφαλείς και αποδοτικές σοδειές

Η κρατική εταιρεία της Αυστραλίας InterGrain ξεκίνησε να καλλιεργεί εκατοντάδες γονιδιακά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού σε μια προσπάθεια να βρεθούν ποικιλίες που θα αποδίδουν τουλάχιστον 10% μεγαλύτερες σοδειές από τις συμβατικές ποικιλίες που θα είναι παράλληλα πιο θρεπτικές και με λιγότερη ανάγκη για νερό, λιπάσματα και χημικές ουσίες σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας.

Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση η γονιδιακή επεξεργασία δεν εισάγει ξένο DNA, αλλά χειρίζεται το υπάρχον φυσικό γονιδίωμα. Εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης πολλοί επιστήμονες και ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν τη γονιδιακή επεξεργασία λιγότερο επικίνδυνο από τη γενετική και πιο κοντά στην παραδοσιακή αναπαραγωγή φυτών. Η τεχνική αυτή επιτρέπει επίσης να αλλάξουν περισσότερα από ένα γονίδια, επιτρέποντας ένα ευρύτερο φάσμα τροποποιήσεων.

Η διαδικασία

Η καλλιέργεια γίνεται σε ένα θερμοκήπιο δοκιμών στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Οι σπόροι από αυτά τα φυτά θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια περισσότερων φυτών, παράγοντας αρκετούς σπόρους για να φυτευτούν σε περισσότερες από 45 δοκιμαστικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία την καλλιεργητική περίοδο του 2025.
«Η δουλειά μας είναι να βρούμε ποιος συνδυασμός γονιδίων δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι τουλάχιστον 10% βελτίωση της απόδοσης. Αυτοί οι σπόροι έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν» λέει η Τρες Γουάλμσλει, διευθύνων σύμβουλος της InterGrain.

Naftemporiki.gr