Skip to main content

Έρχονται οι άτρωτοι υπολογιστές που θα λειτουργούν μέσα σε ηφαίστεια και κολασμένους πλανήτες

Επαναστατικό υλικό που δεν παθαίνει τίποτε σε ακραίες και τοξικές συνθήκες

Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ δημιούργησε μια συσκευή αποθήκευσης που μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια σε ακραίες συνθήκες και ειδικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή/και σε τοξικό περιβάλλον.  Αν η συσκευή αυτή αποδειχθεί πράγματι λειτουργική σε τέτοια περιβάλλοντα ανοίγει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για έρευνες σε σημεία όπως πυρηνικά εργοστάσια, ενεργά ηφαίστεια η εξωγήινους κόσμους όπως η Αφροδίτη που αποτελεί τον πιο θερμό και τοξικό πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Έχουν γίνει προσπάθειες να στείλουμε κάποιες συσκευές συλλογής δεδομένων στην επιφάνεια της Αφροδίτης αλλά οι συνθήκες που επικρατούν εκεί (460 βαθμοί Κελσίου και πίεση παρόμοια με αυτή που υπάρχει σε βάθος ενός χλμ. στους ωκεανούς) κατέστρεψαν σχεδόν αμέσως αυτές τις συσκευές χωρίς να προλάβουν να στείλουν κάποια δεδομένα αν είχαν προλάβει να συλλέξουν κάποια.

Το υλικό

Η συσκευή που ονομάζεται NVM δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα υλικό που ονομάζεται σιδηροηλεκτρικό νιτρίδιο σκανδίου αργιλίου (AlScN). Το υλικό αυτό βρίσκεται στην αιχμή της επιστήμης των υλικών, αφού εμφανίστηκε ως επιλογή για ημιαγωγούς υψηλής απόδοσης τα τελευταία χρόνια.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Electronics» οι ερευνητές λένε ότι η συσκευή του μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου.

Στην φωτογραφία εικονίζεται το υλικό NMV. πηγή φωτό. (University of Pennsylvania)

«Από γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη έως την εξερεύνηση του Διαστήματος η συσκευή NVM θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγμένους υπολογιστές που θα λειτουργούν εκεί όπου άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευές μνήμης παραπαίουν. Δεν πρόκειται μόνο για τη βελτίωση των συσκευών, αλλά για τη δημιουργία νέων συνόρων στην επιστήμη και την τεχνολογία» αναφέρει ο Ντιπ Τζαριγουάλα αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr