Skip to main content

Ηλεκτρικό κουτάλι υπόσχεται πιο γευστική και υγιεινή διατροφή (βίντεο)

πηγή φωτό. REUTERS/Tom Bateman
Στη φωτογραφία η νεαρή γυναίκα τρώει χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό κουτάλι που αυξάνει την αλμυρότητα στο φαγητό

Παράγει αλμυρή γεύση χωρίς τη χρήση αλατιού

Πριν από δύο χρόνια ερευνητές του Πανεπιστημίου Meiji στην Ιαπωνία και της ιαπωνικής εταιρείας αναψυκτικών και μπύρας Kirin Holdings παρουσίασαν ένα ζευγάρι ηλεκτρικών τσοπστικ.

Οι δημιουργοί τους είπαν ότι τα τσοπστικ παράγουν μια αλμυρή γεύση έτσι ώστε να μην χρειάζεται να προσθέσει αυτός που τα χρησιμοποιεί αλάτι στο φαγητό του και άρα η διατροφή του να είναι πιο υγιεινή. Τα τσοπστικ συνδέονται με ένα μίνι-υπολογιστή που τοποθετείται στον καρπό του χρήστη. Το σύστημα παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα που μεταδίδει ιόντα νατρίου που υπάρχουν στο φαγητό στο στόμα του χρήστη μέσω των τσοπστικ παράγοντας με αυτό τον τρόπο την αλμυρή αίσθηση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους η αίσθηση αλμυρότητας που παράγουν τα ηλεκτρικά τσοπστικ είναι 1,5 φορά πιο ενισχυμένη από αυτή που κανονικά θα είχε ένα γεύμα. Η τεχνολογία είχε μάλιστα κερδίσει βραβείο στα Ig Nobel, τα βραβεία για τις πιο ιδιόρρυθμες και ασυνήθιστες επιστημονικές μελέτες και έρευνας.

Το κουτάλι

Για να κάνουν προσιτό σε μεγαλύτερο κοινό την τεχνολογία του οι ερευνητές εμφύτευσαν την τεχνολογία που ανέπτυξαν σε ένα κουτάλι που λειτουργεί χωρίς τη χρήση συνοδευτικής συσκευής όπως τα τσοπστικ.

Όπως έγινε γνωστό η Kirin αποφάσισε να ξεκινήσει τις πωλήσεις του κουταλιού μέσω Διαδικτύου. Σε πρώτη φάση θα πωληθούν 200 ηλεκτρικά κουτάλια για αλμυρή γεύση στο Διαδίκτυο με τιμή 127 δολάρια αυτόν τον μήνα και μια limited edition σε ιαπωνικό κατάστημα λιανικής πώλησης τον Ιούνιο. Στόχος τη εταιρείας είναι όμως οι πωλήσεις ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών κουταλιών την επόμενη πενταετία. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Το κουτάλι ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Naftemporiki.gr