Μπορεί κρατικές διαστημικές υπηρεσίες όπως αυτή της Ρωσίας να δέχονταν έναντι μεγάλης αμοιβής να στείλουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ιδιώτες όμως ο αναπτυσσόμενος τομέας του οργανωμένου διαστημικού τουρισμού ήταν μέχρι τώρα πεδίο δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα με πρωτοπόρους μεγιστάνες όπως ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin).
Η Κίνα που εξελίσσει τα τελευταία 15 χρόνια ένα εντυπωσιακό πολυσύνθετο και ιδιαίτερα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα γίνεται η πρώτη χώρα που θέλει να γίνει επιχειρηματίας στον τομέα διαστημικού τουρισμού.
Η έναρξη και η τιμή
Η κινεζική διαστημική εταιρεία CAS Space μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα «όχημα διαστημικού τουρισμού» που θα προσφέρει σε πρώτη φάση σύντομες βόλτες στα σύνορα της Γης με το Διάστημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το όχημα θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το 2027 και αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει τις διαδρομές με επιβάτες του 2028.
Η CAS Space είπε ότι το όχημά της θα περιλαμβάνει μια καμπίνα που έχει τέσσερα πανοραμικά παράθυρα και μπορεί να μεταφέρει επτά επιβάτες ανά πτήση. Η εταιρεία σχεδιάζει να οργανώνει μια εκτόξευση κάθε 100 ώρες από ένα νεόκτιστο θεματικό πάρκο αεροδιαστημικής, με δέκα διαθέσιμα οχήματα για να μεταφέρουν τους τουρίστες στα όρια Γης και Διαστήματος. Για να κλείσει κάποιος θέση σε κάποια από αυτές τις πτήσεις θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό 415 χιλιάδων δολαρίων.
Naftemporiki.gr