Skip to main content

Ανακαλύφθηκε βραχώδης εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης

πηγή φωτό. (https://www.naftemporiki.gr/tag/astronomia/) Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Speculoos-3b

Βρίσκεται όμως σε απόσταση αναπνοής από το άστρο του και πιθανότατα δεν είναι φιλικός στη ζωή

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για δύο νέους εξωτικούς εξωπλανήτες ομάδα αστρονόμων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη.
Πρόκειται για ένα βραχώδη πλανήτη στο μέγεθος της Γης που περιστρέφεται γύρω από ένα ψυχρό ερυθρό νάνο. Ο Speculoos-3b όπως ονομάστηκε ο εξωπλανήτης απέχει 55 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το μητρικό του άστρο ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 17 ώρες, δηλαδή ένα έτος στον πλανήτη διαρκεί λιγότερο από μια γήινη μέρα.

«Πιστεύουμε ότι ο πλανήτης περιστρέφεται έτσι ώστε η μια ίδια πλευρά βλέπει πάντα το άστρο όπως ακριβώς  συμβαίνει με τη Σελήνη και τη Γη. Έτσι στη μια πλευρά είναι μόνιμα ημέρα και στην άλλη μόνιμα νύχτα» αναφέρει ο Μάικλ Τζίλον αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας .

Είναι μόλις το δεύτερο πλανητικό σύστημα που ανακαλύπτεται γύρω από ένα τέτοιο αστέρι μετά την ανίχνευση επτά βραχωδών κόσμων γύρω από το Trappist-1, έναν ακόμη ψυχρό ερυθρό νάνο σε απόσταση περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη. Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη έγινε με τη βοήθεια από το παγκόσμιο δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων Speculoos (Αναζήτηση για Πλανήτες EClipsing ULtra-cool Stars).

Η ακτινοβολία

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι οι ψυχροί ερυθροί νάνοι αποτελούν περίπου το 70% των αστεριών του γαλαξία μας και έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής που υπολογίζεται στα 100 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η μεγάλη διάρκεια ζωής αυτών των άστρων σημαίνει ότι οι πλανήτες που περιφέρονται γύρω τους μπορεί να διαθέτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συνθήκες τέτοιες που να ευνοούν την εμφάνιση της ζωής. Αλλά στην περίπτωση του Speculoos-3b, οποιαδήποτε ζωή θα αντιμετώπιζε ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον. Η πολύ κοντινή τροχιά του πλανήτη στο άστρο του σημαίνει ότι βομβαρδίζεται με ακτινοβολία, λαμβάνοντας σχεδόν 16 φορές περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο από τη Γη.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η παρουσία μιας ατμόσφαιρας γύρω από τον πλανήτη είναι εξαιρετικά απίθανη», λέει Τζούλιεν ντε Βιτ πλανητικός επιστήμονας στο MIT και συνδιευθυντής του Βόρειου Αστεροσκοπείου Speculoos και του τηλεσκοπίου Artemis.

Naftemporiki.gr