Skip to main content

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν την ημερομηνία γέννησης των ηπείρων και του γλυκού νερού ξαναγράφοντας την ιστορία της Γης

Ανασυνθέτεται το παζλ της εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας

Οι επιστήμονες προσπαθούν διαχρονικά να συμπληρώσουν το παζλ της ύπαρξης της Γης τόσο όσον αφορά τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του πλανήτη μας όσο και στο πώς αυτός εξελίχθηκε για να γίνει ένας κόσμος φιλικός στη ζωή. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών βοηθά στο να γίνονται συνεχώς νέες μελέτες και αναλύσεις δειγμάτων ή διαφόρων ευρημάτων στον πλανήτη οι οποίες επιχειρούν να ρίξουν φως στις γεωατμοσφαιρικές διεργασίες εξελίσσονταν στη Γη από τη στιγμή της γέννησης της και μετά.

Ανάμεσα στα ζητούμενα που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει είναι το πότε και το πώς βρέθηκε το νερό στη Γη καθώς και στο πότε έκαναν την εμφάνιση τους οι ήπειροι. Το νερό και οι ήπειροι αποτελούν τα θεμέλια της ανάπτυξης φιλικών στη ζωή συνθηκών και μάλιστα εκείνων που οδήγησαν τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Η σύνθεση της πρώιμης Γης προβληματίζει εδώ και καιρό τους επιστήμονες. Όταν ο πλανήτης μας σχηματίστηκε για πρώτη φορά πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, ήταν μια ταραχώδης σφαίρα μάγματος. Ο αιώνας που ακολούθησε, που ονομάζεται Άδης (4,6 δισεκατομμύρια έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν) είναι ελάχιστα κατανοητός. Ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό το μάγμα τελικά στερεοποιήθηκε και σχημάτισε φλοιό δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη μετά από αυτό.

Οι κρύσταλλοι

Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η Γη μπορεί να καλύφθηκε από νερό ήδη πριν από 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια χρονικό σημείο που συμβαδίζει με τους αρχαιότερους κρυστάλλους ζιργκόν που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς έφτασε το νερό. Μπορεί να ήταν μέρος της αρχικής σύνθεσης του πλανήτη ή μπορεί να ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμού από αστεροειδείς που φέρουν νερό αμέσως μετά τον σχηματισμό του εκδοχή που με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα και μελέτες μοιάζει πιο πιθανή.

Ερευνητική ομάδα μελετώντας αρχαίους κρυστάλλους ζιργκόν από τους λόφους Jack στη Δυτική Αυστραλία ηλικίας τεσσάρων δισ. ετών διαπίστωσε ότι περιέχουν στοιχεία γλυκού νερού κάτι που δείχνει ότι 600 δισ. έτη μετά τη γέννηση του πλανήτη μας πρέπει να υπήρχαν κομμάτια γης καθώς το γλυκό νερό μπορεί να σχηματιστεί μόνο εάν υπάρχει γη για να λιμνάσει μετά από βροχόπτωση.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι ήπειροι έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 3,3 δισ. έτη. Αν η νέα μελέτη είναι ορθή τότε η εμφάνιση των ηπείρων πάει πίσω περίπου 700 εκατ. έτη γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στο χάρτη της εξέλιξης του πλανήτη αλλά και της ζωής πάνω σε αυτόν.

Naftemporiki.gr