Skip to main content

Ένα αρχαίο τσιντσιλά ξαναγράφει την ιστορία της εξέλιξης της ζωής

πηγή φωτό. (Denver Museum of Nature & Science)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του θηλαστικού που ρίχνει φως στο τι συνέβη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Η ανακάλυψη ενός άγνωστου θηλαστικού δείχνει τι συνέβη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στην χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης οδήγησαν σε εξαφάνιση το 80% της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη. Το συμβάν οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στη Γη για περίπου 150 εκατομμύρια έτη επιτρέποντας  στα θηλαστικά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να καταφέρουν να γίνουν οι νέοι κυρίαρχοι στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες μελέτες για το τι συνέβη αμέσως μετά την πτώση του τεράστιου διαστημικού βράχου και ποιες αλυσιδωτές γεωατμοσφαιρικές επιπτώσεις υπήρξαν προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση της ζωής.

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε μια περιοχή στο Κολοράντο στις ΗΠΑ ένα άγνωστο είδος θηλαστικού που έμοιαζε με τα τσιντσιλά και προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε η ζωή μετά την πτώση του αστεροειδή και τη μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και καιρό να συμπληρώσει το παζλ του τι συνέβη στη Γη από τη στιγμή που έπεσε ο αστεροειδής και για χρονικό διάστημα ενός εκατ. ετών μετά από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρουσία αυτού του ζώου δείχνει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 300 χιλιάδων ετών οι συνθήκες στη Γη είχαν γίνει ξανά ευνοϊκές στη ζωή επιτρέποντας την εμφάνιση νέων ζώων με μέγεθος 30 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ζώων που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την πτώση του αστεροειδή και τις αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια.

Πρόγονος

Το άγνωστο ζώο έλαβε την ονομασία Militocodon lydae  και οι αναλύσεις στα απολιθώματα του δείχνουν ότι έκανε την εμφάνιση του περίπου 600 χιλιάδες μετά την πτώση του αστεροειδή κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι η ζωή άρχισε να επανακάμπτει περίπου 300 χιλιάδες έτη μετά την σύγκρουση ώστε οι εξελικτικές διεργασίες να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτού του ζώου που οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν ο πρόγονος όλων των σύγχρονων ζώων με οπλές όπως οι χοίροι και οι αγελάδες.

«Δεν ξέραμε πολλά για τα μικρά θηλαστικά που έζησαν μετά τη μαζική εξαφάνιση και γενικότερα για την εξέλιξη των θηλαστικών αλλά τώρα έχουμε ευρήματα που μας αποκαλύπτουν στοιχεία για την ομάδα που δημιούργησε τα σύγχρονα ζώα με οπλές» λέει  παλαιοντολόγος Τάιλερ Λάισον του Μουσείου Φύσης και Επιστήμης του Ντένβερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα και συμπεράσματα της στην επιθεώρηση «Journal of Mammalian Evolution».

aftemporiki.gr