Skip to main content

Στολές διαστημικής τεχνολογίας θα φορούν οι αθλητές που κυνηγούν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

πηγή φωτό. (Rheon Labs) Στη φωτογραφία εικονίζεται ο νικητής του φετινού Μαραθωνίου του Λονδίνου Αλεξάντερ Μουνγιάο να κόβει το νήμα φορώντας μια στολή με το πολυμερές της Rheon Labs

Αποτελούνται από ένα υλικό που αποτελεί ιδέα της NASA

Η στιγμή που οι φίλαθλοι περίμεναν τρία χρόνια είναι σχεδόν επιτέλους εδώ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης 19 ημερών, 10.500 αθλητές από 206 χώρες θα διαγωνιστούν σε 329 αγώνες, που κυμαίνονται από τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων τον στίβο έως τους αγώνες… σκέιτμπορντ.

Εάν σχεδιάζετε να παρακολουθήσετε τους αγώνες, μπορεί να παρατηρήσετε αρκετούς αθλητές που φορούν στολές με ένα μοτίβο που στροβιλίζεται. Πρόκειται για ένα «υπερ-υλικό», ένα πολυμερές, εμπνευσμένο από τεχνολογία της NASA που αναπτύχθηκε από την Rheon Labs και έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς αθλητές να σπάσουν ρεκόρ.

«Η τεχνολογία μας έχει συνδυάσει χρόνια εμβιομηχανικής έρευνας με πολύπλοκη χημεία με τρόπο που θα ξεκλειδώσει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων αθλητών και θα διαμορφώσει μια νέα εποχή απόδοσης και για ερασιτέχνες δρομείς» ανέφερε στη Daily Mail η Όλγκα Κραβχιένκο, επικεφαλής σχεδιασμού της Rheon Labs.

Πώς λειτουργεί

Στη φυσική του κατάσταση, αυτό το πολυμερές είναι μαλακό και εύκαμπτο. Ωστόσο, όταν υποβάλλεται σε δύναμη, απορροφά την ενέργεια και σκληραίνει. «Όπως το τρέξιμο σε βρεγμένη άμμο, σκληραίνει μόνο όταν κρούεται και μετά επιστρέφει στο να είναι απαλό και εύκαμπτο. Αυτή η μοναδική ικανότητα σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει υποστήριξη και να μειώσει την ενεργειακή αναποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται, χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση» εξηγεί η Κραβχιένκο.

Πρακτικά, το υλικό τοποθετεί τους μύες στην πιο αποτελεσματική θέση διασφαλίζοντας ότι δεν χάνεται ενέργεια καθώς ο αθλητής αγωνίζεται. «Σε έναν κόσμο ελίτ αθλητισμού, τα αυξητικά κέρδη ακόμη και σε επίπεδα 0,3% μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της 1ης και της 4ης θέσης» υποστηρίζει η Κραβχιένκο.

Naftemporiki.gr