Skip to main content

Η «κατάρα του Φαραώ» υπάρχει, είναι ραδιενέργεια που σκόπιμα έβαλαν στο τάφο του Τουταγχαμών οι κατασκευαστές του

Νέα μελέτη για τους θανάτους που συνδέονται με την ανακάλυψη του τάφου του νεαρού ηγεμόνα της Αιγύπτου

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι διέλυσε τον μύθο  της «κατάρας του Φαραώ» η οποία πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που βρέθηκαν στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών όταν αυτός ανακαλύφθηκε το 1922.

Αρχαίο αιγυπτιακό κείμενο απειλεί «με θάνατο από μια ασθένεια που κανένας γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει» όποιον ενοχλεί τα βασιλικά μουμιοποιημένα λείψανα- αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Scientific Exploration» αναφέρει ότι ο τάφος περιείχε σκόπιμα ραδιενεργή ακτινοβολία η οποία ήταν και αυτή που προκάλεσε τα διάφορα θανάσιμα συμπτώματα σε όσους εισήλθαν σε αυτόν όταν ανακαλύφθηκε.

Τα απόβλητα

Η μελέτη προσδιόρισε ότι η αιτία ήταν η δηλητηρίαση από ακτινοβολία από φυσικά στοιχεία που περιείχαν ουράνιο και τοξικά απόβλητα που είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα μέσα στο σφραγισμένο τάφο. Η έκθεση σε ουσίες θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ορισμένους καρκίνου, όπως αυτός που στοίχισε τη ζωή του αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ, του πρώτου ανθρώπου που μπήκε μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο Κάρτερ πέθανε το 1939 πιθανότατα από καρδιακή προσβολή μετά από μακρά μάχη με το λέμφωμα Hodgkin, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που καταπολεμά τα μικρόβια – και η δηλητηρίαση από ακτινοβολία έχει συνδεθεί ως αιτία του καρκίνου.

Ο Λόρδος Κάρναρβον, ένας από τους άνδρες που περπάτησε επίσης μέσα στον γεμάτο πολύτιμα ή αρχαιολογικά σημαντικά αντικείμενα τάφο πέθανε από δηλητηρίαση αίματος πέντε μήνες μετά την ανακάλυψη. Ο γιος του Κάρναβον ανέφερε επίσης ότι ο αγαπημένος του σκύλος ούρλιαξε και ξαφνικά έπεσε νεκρός.
Άλλα άτομα που συμμετείχαν στην ανασκαφή πέθαναν από ασφυξία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, δηλητηρίαση, ελονοσία και έκθεση σε ακτίνες Χ. Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Άρθουρ Βέιγκαλ που  παρευρέθηκε στα εγκαίνια του τάφου και είχε κατηγορηθεί ότι υποκίνησε τον μύθο της κατάρας  πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 54 ετών. Η θεωρία αποδεικνύει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι ο τάφος ήταν πράγματι «καταραμένος» αλλά σκόπιμα και με βιολογικό όχι υπερφυσικό τρόπο.

Ο Τουταγχαμών πέθανε από άγνωστη αιτία σε ηλικία μόλις 18 ετών αλλά πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια με υπερσύγχρονα μέσα αποκαλύπτουν ότι αντιμετώπιζε χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας και τη χαριστική βολή έδωσε κάποιο σοβαρό ατύχημα που είχε πιθανώς σε κάποια αρματοδρομία που πήρε μέρος. Ο Τουταγχαμών θα ήταν μια απλή υποσημείωση στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου αν δεν είχε βρεθεί άθικτος ο τάφος του και δεν είχε επικρατήσει τότε μια πραγματική φρενίτιδα ενδιαφέροντος για την ανακάλυψη αυτή η οποία μετατράπηκε σε ένα διαχρονικό ενδιαφέρον για αυτό τον νεαρό Φαραώ.

Επιγραφές που έχουν βρεθεί σε τάφους σε όλη την Αίγυπτο υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι  γνώριζαν τον κόσμο των τοξινών.
Η μελέτη αναφέρει ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίσθηκαν επίσης σε ερείπια τάφων του Παλαιού Βασιλείου, σε δύο τοποθεσίες στη Γκίζα και σε αρκετούς υπόγειους τάφους στη Σακκάρα. Φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί η διαψευστεί αυτή η μελέτη από επόμενες που θα γίνουν για αυτό το ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα.

Naftemporiki.gr