Ένα από τα χαρακτηριστικά που βοήθησαν στο να γίνουν οι δεινόσαυροι πρωταγωνιστές της κορυφαίας στην ιστορία της Γης εξελικτική ιστορία επιτυχίας με χρονική διάρκεια περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια ήταν ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξής τους από τη στιγμή που γεννιόντουσαν μέχρι να μετατραπούν στους τεράστιους σαρκοβόρους όπως ο Τυραννόσαυρος ή τους γιγάντιους φυτοφάγους όπως ο Αργεντινόσαυρος.
Πότε όμως πρωτοεμφανίστηκε αυτό το χαρακτηριστικό; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLOS ONE» δείχνει ότι υπήρχε στους πρώτους δεινόσαυρους, όπως αποκαλύφθηκε από μικροσκοπικά χαρακτηριστικά σε απολιθώματα οστών από την Αργεντινή που έδειξαν ότι εμφάνιζαν ρυθμούς ανάπτυξης ίδιους με αυτούς των σημερινών θηλαστικών και πτηνών.
Τα οφέλη
Αυτή η ταχεία ανάπτυξη προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. «Η γρήγορη ανάπτυξη επιτρέπει στους οργανισμούς να ξεφύγουν από την επικίνδυνη κατάσταση του να είναι μικροί για μεγάλο μέρος χρονικό διάστημα γεγονός που τους κάνει ευάλωτους σε αντιπάλους. Τους δίνει επίσης περισσότερο χρόνο για να αναπαραχθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που προσδίδει ένα μέτρο εξελικτικής ικανότητας, γενιά με γενιά» δήλωσε η παλαιοντολόγος Κρίστι Ρότζερς του Macalester College στη Μινεσότα, επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής ομάδας
Οι ερευνητές εξέτασαν μοτίβα που διατηρήθηκαν μέσα στα οστά πέντε ειδών δεινοσαύρων φυτοφάγων και σαρκοφάγων που ζούσαν στην Αργεντινή πριν από περίπου 231 και 229 εκατομμυρίων ετών όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα είδη δεινοσαύρων.
«Η οργάνωση των μικροσκοπικών ορυκτών κρυστάλλων και πρωτεϊνών των οστών, μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία και την κυτταρική οργάνωση, όλα αντανακλούν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης» λέει η Ρότζερς.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η πτώση ενός τεράστιου αστεροειδή πριν από 66 εκατ. στη περιοχή του σημερινού Γιουκατάν στο Μεξικό προκάλεσε μια μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη συμπαρασύροντας τους δεινόσαυρους γεγονός που αποδείχθηκε κομβικό για την μετέπειτα ιστορία του πλανήτη αφού από η απουσία των δεινοσαύρων επέτρεψε στα θηλαστικά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να γίνουν εκείνα κυρίαρχα της Γης δημιουργώντας ένα εξελικτικό μονοπάτι που οδήγησε τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.
Naftemporiki.gr