Skip to main content

NASA: Φέρτε μας πίσω γρήγορα και… φτηνά τα δείγματα που συλλέγουμε στον Άρη

Ένας από τους κυλίνδρους με δείγματα του Άρη που περιμένει την επιστροφή του στη Γη. πηγή φωτό. (NASA/JPL/MSSS) Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα δείγμα από πέτρωμα του Άρη που έχει εναποθέσει στο έδαφος το ρόβερ

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ζητά τη άμεση βοήθεια του ιδιωτικού τομέα

Το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου του 2021. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε κάποτε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.

Βασικό μέρος της αποστολής του ρόβερ είναι να συλλέγει και να αναλύει δείγματα πετρωμάτων. Όποιο από τα πετρώματα αποδεικνύεται «ενδιαφέρον» το ρόβερ λαμβάνει δείγματα από το εσωτερικό του και τα αποθηκεύει σε ειδικά κατασκευασμένους για την περίσταση κυλίνδρους τους οποίους εναποθέτει στο έδαφος για να παραλάβει μια επόμενη αποστολή που είναι προγραμματισμένο να πάει στον Άρη για να πάρει αυτά τα δείγματα και να τα φέρει πίσω στην Γη για μελέτη.

Οι προσπάθειες οργάνωσης αυτής της αποστολής παραλαβής των δειγμάτων και επιστροφής τους στη Γη έχει ξεκινήσει με την NASA να βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας των σχεδίων και δεδομένων της έχοντας μέχρι στιγμής πολλές δεύτερες σκέψεις και έχοντας ακυρώσει συμφωνίες και συνεργασίες που είχε αρχικά κάνει για την υλοποίηση αυτής της αποστολής.

Χρόνος και κόστος

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που μελέτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν για αυτή την αποστολή εκτίμησε ότι το κόστος της θα ανέλθει στα 11 δισ. δολάρια ενώ παλαιότερη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη της αποστολής έκανε λόγο για κόστος 2,5 ως 3 δισ. δολάρια . Η NASA σύστησε μια δική της ομάδα ειδικών που μελετώντας το πόρισμα της επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα που είναι διαθέσιμα για αυτή την αποστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την δεκαετία του 2040.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η NASA ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον ανέφερε πώς τόσο το κόστος της αποστολής όσο και ο εκτιμώμενος χρόνος για την υλοποίηση της δεν είναι αποδεκτά και η αποστολή πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Για αυτόν τον σκοπό η NASA ανακοίνωσε ότι καλεί τον ιδιωτικό τομέα να καταθέσει τις προτάσεις του για μια χαμηλού κόστους αποστολή παραλαβής και επιστροφής στη Γη των δειγμάτων η οποία θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Τα στελέχη της NASA ανέφεραν ότι οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου σε ένα πολύ χρονοδιάγραμμα πάντως που μοιάζει δύσκολο να υπάρξει εύκολα κάποια ανταπόκριση από τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και από μεγάλες διαστημικές εταιρείες όπως η Space X του Ελον Μασκ ή η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Δεν μοιάζει εφικτό να μπορέσει να υπάρξει σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων μια εμπεριστατωμένη μελέτη και πρόταση οργάνωσης μιας τόσο δύσκολης και πολυσύνθετης αποστολής έχοντας μάλιστα ως προϋπόθεση το χαμηλό κόστος και την ταχεία υλοποίηση κάτι που σημαίνει ανάπτυξη νεών καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων. Εκτός αν η NASA είχε διαρρεύσει ανεπίσημα στον ιδιωτικό τομέα την πρόθεση της εδώ και καιρό ώστε όποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει την προσπάθεια κατάθεσης μια πρότασης. Σε ένα μήνα θα γνωρίζουμε λοιπόν αν και τι θα γίνει με αυτή την φιλόδοξη και σημαντική αποστολή.

Naftemporiki.gr