Το Ιράν επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για επικείμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ έστειλε τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων προς το Ισραήλ. Οι Αρχές του Ισραήλ αναφέρουν ότι αναχαιτίστηκε σε ποσοστό 99%. Από την επίθεση που είχε δεχτεί από την Χαμάς είχε αποκαλυφθεί σε όλο του το εύρος το προηγμένο σύνθετο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ το οποίο βρίσκεται σε συνεχή φάση αναβάθμισης και εξέλιξης.
Επίκεντρο της αεράμυνας του Ισραήλ είναι ο Σιδηρούς Θόλος. Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011. Αποτελεί μέρος του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO), ο οποίος ωστόσο διαθέτει και πολλά άλλα συστήματα: Το David’s Sling αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, το Arrow-2 αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το Arrow-3 αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Σιδηρους Θόλος χρησιμοποιεί το ραντάρ MMR για να ανιχνεύσει τη διαδρομή του πυραύλου. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου και την εκτιμώμενη περιοχή πτώσης του. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τον εισερχόμενο πύραυλο. Εάν διαπιστωθεί ότι ο πύραυλος δεν αποτελεί απειλή, το σύστημα τον αφήνει να πέσει. Διαφορετικά εκτοξεύει τον πύραυλο Tamir που εξουδετερώνει την απειλή στον αέρα.
Κατάρριψη στο Διάστημα
Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει εδώ και λίγο καιρό το μεγάλου βεληνεκούς σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow 3. Το σύστημα μπορεί να καταρρίπτει πυραύλους όταν αυτοί κινούνταν έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα και το έχει κάνει με επιτυχία σε επιθέσεις πυραύλων που έχουν εξαπολύσει οι Χούθι αλλά και σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό και στην χθεσινή επίθεση του Ιράν.
Το Arrow, που κατασκευάστηκε από κοινού με τις ΗΠΑ, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2013, ακολούθησε μια ακόμη δοκιμή το 2014 και ξανά το 2019 για την πολιτεία της Αλάσκας εν μέσω ανησυχιών για τα συνεχή προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Το αμυντικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και μετά από συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ το Arrow αποκτήθηκε και από τη Γερμανία.
Λέιζερ
To ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems αναπτύσσουν ένα ιπτάμενο όπλο λέιζερ για χρήση εναντίον drones και άλλων ιπτάμενων στόχων προβλέποντας πως ένα πρωτότυπο θα είναι έτοιμο ως το 2025. Προκαταρκτικές δοκιμές του όπλου λέιζερ, που είχε τοποθετηθεί σε ελαφρύ αεροσκάφος, ήταν επιτυχείς ενάντια σε drones σε αποστάσεις περίπου ενός χιλιομέτρου.
Το σύστημα αυτό βασίζεται στο σύστημα C-Music που αναπτύσσει η Elbit. Πρόκειται για ένα σύστημα άμυνας που τοποθετείται σε αεροσκάφη και χρησιμοποιεί λέιζερ για να «τυφλώνει» εισερχόμενους πυραύλους. Ο Όρεν Σαμπάγκ, ανώτερο στέλεχος της Elbit, είπε ότι το νέο σύστημα λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές του C-Music, μα θα μπορούσε να καταστρέφει τους στόχους θερμαίνοντάς τους έτσι ώστε να πιάνουν φωτιά σε «λίγα δευτερόλεπτα».
Το υπουργείο, η Elbit και η κρατική Rafael Advanced Defense Systems Ltd εργάζονται επίσης σε ένα επίγειο όπλο λέιζερ για την κατάρριψη ιπτάμενων απειλών, με εμβέλεια 8-10 χλμ, που θα είναι επιχειρησιακό ως το 2025. Η ιπτάμενη έκδοση πάντως θα είχε πλεονέκτημα επειδή θα μπορούσε να λειτουργεί πάνω από τα σύννεφα, αποφεύγοντας τα προβλήματα λόγω καιρού που μπορούν να επηρεάσουν τα επίγεια λέιζερ.
Naftemporiki.gr