Μια όρκα ηλικίας δύο ετών κάνει τις τελευταίες εβδομάδες βόλτες σε μια καναδική λιμνοθάλασσα αρνούμενη να εγκαταλείψει τη μητέρα της η οποία ήταν έγκυος και για άγνωστο λόγο βγήκε στην ακτή και παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να την επιστρέψουν στο νερό δεν τα κατάφεραν.
Έχει οργανωθεί μια επιχείρηση διάσωσης της ορφανή όρκας μεταφέροντας την με ελικόπτερο στον Ειρηνικό Ωκεανό ώστε να συνεχίσει τη ζωή της.
Η μεταφορά της μικρής όρκας είναι απαραίτητη αφού αν παραμείνει στη λιμνοθάλασσα είναι πιθανό να πεθάνει από ασιτία.
Η μεταφορά
Οι φυλές Ehattesaht First Nation αποτελούν μέρος της τοπικής κοινότητας που συναντήθηκε με το τμήμα αλιείας του Καναδά την Τετάρτη για να συζητήσουν εναλλακτικές επιλογές για τη διάσωση της φάλαινας και διαπίστωσαν ότι η μεταφορά της με αεροπλάνο ήταν η καλύτερη επιλογή. Οι τοπικές φυλές ιθαγενών ονόμασαν τη μικρή όρκα kʷiisaḥiʔis (προφέρεται kwee-sahay-is), που σημαίνει «Γενναίος μικρός κυνηγός», και παίρνουν μέρος στη προσπάθεια διάσωσης της.
Αν η διαδικασία μεταφοράς της όρκας με το ελικόπτερο τοποθετημένη μέσα σε κάποιο ειδικό για την περίσταση δίχτυ είναι πετυχημένη η όρκα θα επανενωθεί με το κοπάδι στο οποίο πιστεύεται ότι ανήκει. Η συμπεριφορά της μικρής όρκας αποδεικνύει τις σύνθετες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις που έχουν οι όρκες τις οποίες οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν τα τελευταία χρόνια, σχέσεις που σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι οι όρκες είναι από τα πλέον έξυπνα και προσαρμοστικά όντα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά στο ζωικό βασίλειο γενικότερα αφού φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους διάφορες τακτικές επίθεσης ή άμυνας σε άλλα θαλάσσια όντα όπως οι καρχαρίες αλλά ακόμη και σε ανθρώπους που τους φαίνονται απειλητικοί.
Naftemporiki.gr