Στο άκουσμα της λέξης και της έννοιας γαλαξίας το μυαλό πηγαίνει σε κολοσσιαίες δομές που περιέχουν αμέτρητα άστρα, πλανήτες και άλλα διαστημικά σώματα και αντικείμενα. Όπως φαίνεται όμως υπάρχουν και γαλαξίες που κυριολεκτικά δεν τους πιάνει το… μάτι σου.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» της ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά αναφέρουν ότι εντόπισαν τον πιο αμυδρό και μικρό γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.
Πρόκειται για μια μικροσκοπική, σφιχτοδεμένη ομάδα άστρων που βρίσκονται στα περίχωρα του γαλαξία μας και λειτουργεί ως γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας. Η περίεργη ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία απίστευτα αμυδρά, κυριαρχούμενων από τη σκοτεινή ύλη αστρικών συστημάτων που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι τώρα.
Σχεδόν ανύπαρκτος
Με προσωρινή ονομασία UMa3/U1 το νεοανακαλυφθέν αστρικό σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, περίπου 30.000 έτη φωτός μακριά από τον Ήλιο. Ο γαλαξίας αυτός έχει μόλις 60 άστρα και η μάζα του είναι μόλις 16 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου σύμφωνα με τους ερευνητές. Συγκριτικά η μάζα του γαλαξία μας είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Ο UMa3/U1 είναι η νεότερη προσθήκη στην ομάδα δορυφορικών γαλαξιών του δικού μας γαλαξία μας που απαριθμεί μερικές δεκάδες γαλαξίες. Ακόμη και ο μικρότερος από αυτούς τους γαλαξίες φιλοξενεί χιλιάδες και όχι μερικές δεκάδες άστρα. Ο UMa3/U1 αψηφά επίσης τη συμβατική εικόνα ενός γαλαξία με διακριτικό σχήμα.
«Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αμφισβητήσει την κατανόησή μας για το σχηματισμό γαλαξιών και ίσως ακόμη και τον ορισμό του ‘γαλαξία’. Το UMa3/U1 είχε διαφύγει τον εντοπισμό μέχρι τώρα λόγω της εξαιρετικά χαμηλής φωτεινότητάς του» λέει ο Σάιμον Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr