Το 2010 ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Denisova στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας ανθρώπινα λείψανα τα οποία αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε ένα άγνωστο είδος ανθρώπων που πήρε την ονομασία του σπηλαίου και ονομάστηκαν Ντενίσοβαν. Γονιδιακές και ανθρωπολογικές μελέτες που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι οι Ντενίσοβαν δεν ήταν μια απομονωμένη στα ορεινά ομάδα ανθρώπων αλλά μετακινήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Νοτιανατολικής Ασίας και έχει εντοπιστεί DNA τους σε ιθαγενείς των Φιλιππίνων, της Αυστραλίας και της Παπούα Νέα Γουινέα.
Το 1993 ανακαλύφθηκε στην Κίνα ένα ανθρώπινο κρανίο που οι επιστήμονες είπαν ότι ανήκει σε ένα εξαφανισμένο είδος αρχαϊκού ανθρώπου που έλαβε την ονομασία Homo longi αλλά έγινε ευρύτερα γνωστό με το παρατσούκλι «Dragon Man». Μια νέα μελέτη συνδέει τους Ντενίσοβαν με τους Homo longi με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι οι Ντενίσοβαν αποτελούν ένα είδος που ανήκει στους Homo longi.
Η γεωγραφική εξάπλωση και οι συγγένειες
Ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους που έχει εντοπιστεί DNA των Ντενίσοβαν βρίσκονται και κάτοικοι στο οροπέδιο του Θιβέτ. Ευρήματα (λείψανα και δείγματα DNA) που εντοπίστηκαν σε ένα σπήλαιο του Θιβέτ σε ύψος τριών χιλιάδων μέτρων αναγνωρίστηκε αφού αναλύθηκαν αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε Ντενίσοβαν. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιου είδους ευρήματα για τους Ντενίσοβαν μακριά από τη Σιβηρία.
Οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ αναφέρουν ότι η μελέτη που έκαναν στα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας συγγένεια με τους ανθρώπους Homo longi αλλά υποδεικνύουν τη σχέση αυτή. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου.
Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι Homo longi, έχοντας ως μέλος τους και τους Ντενίσοβαν, φαίνεται ότι έπαιξαν ένα ρόλο και μάλιστα κομβικό στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Naftemporiki.gr