Έχει διαπιστωθεί ότι η Ανταρκτική στο μακρινό παρελθόν δεν ήταν η παγωμένη ήπειρος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ένας τόπος με συνθήκες που επέτρεπαν για εκατομμύρια έτη τη δημιουργία σύνθετων οικοσυστημάτων. Ανάμεσα στα άλλα κάποιες περιόδους ζούσαν στην Ανταρκτική πολλά είδη δεινοσαύρων. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Palaeontologia Electronica» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους πολύ μεγάλου πτηνού που ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στην Ανταρκτική.
Τι έτρωγε
«Τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα μεγάλο γιγάντιο αρπακτικό, που εκτιμάται ότι είχε σωματική μάζα περίπου 100 κιλών» αναφέρουν η Δρ. Καρολίνα Ακόστα Χοσπιταλέτσι του Universidad Nacional de La Plata και ο Δρ. Ουάσιγκτον Τζόουνς από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουρουγουάης.
Το πτηνό ζούσε πριν από 50 εκατ. έτη και ανήκει σε ένα είδος της οικογένειας πτηνών Cariamiformes από την οποία έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μόνο δύο είδη που ζουν στη Νότιο Αμερική. Το τεράστιο πτηνό τρέφονταν σύμφωνα με τους ερευνητές με μικρά μαρσιποφόρα και μεσαίου μεγέθους ζώα με οπλές. Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα οικοσυστήματα που είχαν αναπτυχθεί στην Ανταρκτική τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Naftemporiki.gr