Μετά από δύο δεκαετίες όπου η ανθρωπότητα πραγματοποίησε ένα πλήθος πετυχημένων αποστολών στον Άρη (δορυφόρους χαρτογράφησης και μελέτης του πλανήτη, ρομπότ και drone εξερεύνησης) μετράμε αντίστροφα για την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένη αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Space X του Ελον Μασκ κάνουν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας ή τις αρχές της επόμενης να στείλουν ανθρώπους στον Άρη.
Τόσο για την προετοιμασία αυτής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής αλλά κυρίως για να μπορέσει να υπάρξει μια βιώσιμη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στον Άρη θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια που υπάρχουν εξαιτίας του εντελώς αφιλόξενου για την ζωή περιβάλλοντος του πλανήτη.
Ένα από τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχουν στη διάθεση τους όσοι διαμένουν στον Άρη είναι φυσικά το νερό όχι μόνο για να το καταναλώνουν αλλά για να το χρησιμοποιούν στις κάθε είδους εργασίες που είναι απαραίτητες αλλά και για την επεξεργασία του για την παραγωγή οξυγόνου αλλά και καυσίμων για τους πυραύλους με τους οποίους θα μετακινούνται τα διαστημικά σκάφη από και προς τον πλανήτη.
Έχει εντοπισθεί σε διάφορα σημεία του Άρη η ύπαρξη υπόγειων αποθεμάτων νερού σε παγωμένη μορφή και η επιστημονική κοινότητα αναζητά τώρα τρόπους να φτάσουμε σε αυτά τα αποθέματα και να καταφέρουμε να τα αποκτήσουμε. Εκτιμάται ότι υπάρχει πάγος σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις από την επιφάνεια στο 30% του υπεδάφους του Άρη.
Το τρυπάνι
Η εταιρεία Honeybee Robotics ανακοίνωσε τα σχέδια της για γεωτρήσεις στον Άρη σε ένα πρότζεκτ όπου περιλαμβάνει ένα ρόβερ γεώτρησης με την ονομασία RedWater. Η εταιρεία παρουσίασε ένα σύστημα γεώτρησης σχεδιασμένο φυσικά για τις γεωλογικές συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη. «Το RedWater έχει αποδειχθεί ότι είναι η σωστή αρχιτεκτονική για βαθιά γεώτρηση στον Άρη», δήλωσε ο Κρις Ζάκνι, αντιπρόεδρος της ομάδας τεχνολογίας εξερεύνησης της Honeybee Robotics στην Altadena της Καλιφόρνια.
Στη φωτογραφία εικονίζεται το τρυπάνι RedWater. πηγή φωτό (Honeybee Robotics)
Ο Zacny είπε ότι το RedWater μπορεί να εξυπηρετήσει ένα διπλό σκοπό, γεωτρήσεις και για επιστημονικές μελέτες αλλά και για άντληση νερού. «Είναι win-win. Είμαστε σε μια θέση όπου αυτή η τεχνολογία μπορεί να προστεθεί στις επόμενες αποστολές του Άρη» λέει ο Ζάκνι.
Το σύστημα RedWater χρησιμοποιεί δύο τεχνολογίες, που έχουν ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Είναι κουλουριασμένοι σωλήνες που ξετυλίγονται από την επιφάνεια στον πάγο που βρίσκεται και δημιουργούν το RodWell, μια διαδικασία τήξης του πάγου και άντλησης του υγρού νερού στην επιφάνεια.
Αυτό που μένει τώρα είναι να γίνουν οι μελέτες για τα σημεία στον Άρη που υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή και είναι ευνοϊκά για να πραγματοποιηθούν εκεί γεωτρήσεις. Μάλιστα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα εντοπισμού «βολικών» περιοχών γεώτρησης στον Κόκκινο Πλανήτη.
Naftemporiki.gr