Skip to main content

Δίδυμα άστρα γίνονται κανίβαλοι και καταβροχθίζουν τους πλανήτες τους

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανήτη σε δυαδικό σύστημα. πηγή φωτό (JPL-Caltech/NASA)

Ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που φωτίζει τη γέννηση πλανητικών συστημάτων

Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει την ύπαρξη και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα που άρχισε να δημιουργείται πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη οι οποίοι κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του είτε καταστράφηκαν είτε… εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές του γαλαξία μας. Εντούτοις όταν το ηλιακό μας σύστημα πήρε τη μορφή που έχει σήμερα πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη διατηρήθηκε στη συνέχεια σε απόλυτη σταθερότητα.
Όμως δεν είναι όλα τα πλανητικά συστήματα τόσο τυχερά, όπως φαίνεται σε μια νέα μελέτη που περιλαμβάνει τα αποκαλούμενα ομογενή άστρα.

Στο Σύμπαν είναι διάσπαρτα τα δυαδικά συστήματα όρος που έχει δοθεί από την επιστημονική κοινότητα για να περιγράψει τα συστήματα που αποτελούνται από δύο γειτονικά άστρα τα οποία διαφέρουν σε μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια υποκατηγορία τέτοιων συστημάτων όπου τα δύο γειτονικά άστρα που έχουν γεννηθεί μέσα στο ίδιο διαστρικό νέφος αερίου και σκόνης και έχουν περίπου ίδια ηλικία, μάζα και χημική σύνθεση. Αυτά τα άστρα ονομάζονται ομογενή.

Η ανακάλυψη

Ερευνητική ομάδα μελέτησε 91 συστήματα ομογενών άστρων και τα ευρήματα δείχνουν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αυτά τα συστήματα εμφανίζουν ίχνη… κανιβαλισμού, ότι δηλαδή κάποιος από τους πλανήτες που είχε δημιουργηθεί σε αυτά τα συστήματα βγήκε για κάποιο λόγο από την τροχιά του και τον κατάπιαν κυριολεκτικά τα άστρα του συστήματος.

Η χημική σύσταση ενός αστεριού αλλάζει όταν καταβροχθίζει έναν πλανήτη επειδή ενσωματώνει τα στοιχεία που συνέθεσαν τον καταδικασμένο κόσμο. Οι ερευνητές αναζήτησαν άστρα σε ομογενή συστήματα που διέφεραν μεταξύ τους τους εμφανίζοντας διαφορετικά επίπεδα στοιχείων όπως σίδηρο, νικέλιο ή τιτάνιο, που υποδεικνύουν υπολείμματα ενός βραχώδους πλανήτη, σε σχέση με ορισμένα άλλα στοιχεία.

«Τα ευρήματα θέτουν πραγματικά σε περίοπτη την τυχαία θέση μας στο Σύμπαν. Η σταθερότητα ενός πλανητικού συστήματος όπως το ηλιακό σύστημα δεν είναι δεδομένη» αναφέρει ο Γιούαν-Σεν Τινγκ αστροφυσικός του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος καθώς και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη Χιλή και τη Χαβάη για να παρατηρήσουν ομογενή αστρικά συστήματα σε απόσταση από 70 ως 90 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Naftemporiki.gr