O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες συνολικού ποσού 233 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση δύο νέων αποστολών, τις Genesis και LEO-PNT, στο πλαίσιο του προγράμματος FutureNAV που θα κρατήσουν την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών δορυφορικού εντοπισμού στίγματος και πλοήγησης (συστήματα GPS).
«Με το Genesis και το LEO-PNT ανταποκρινόμαστε στις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες για πιο ανθεκτική και υψηλής ακρίβειας πλοήγηση και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης που καλύπτει το μεγαλύτερο μερίδιο της διαστημικής αγοράς. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την ανταγωνιστική μας βιομηχανία να ζωντανεύει αυτές τις δύο αποστολές» λέει ο Ξαβιέ Μπενετίκτο, Διευθυντής Πλοήγησης της ESA.
Οι συμφωνίες
Το συμβόλαιο για το Genesis ανέρχεται στα 76,6 εκατ. ευρώ. Μια κοινοπραξία 14 εταιρειών και οργανισμών υπό την ηγεσία της OHB Italia S.p.A. (IT) είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη, την κατασκευή, την πιστοποίηση, τη βαθμονόμηση, την εκτόξευση και τη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος Genesis, συμπεριλαμβανομένων όλων των ωφέλιμων φορτίων του. Αυτή η αποστολή υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δορυφόρος Genesis σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2028.
Για το LEO-PNT έχουν υπογραφεί δύο παράλληλες συμβάσεις ύψους 78,4 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια για δύο συσκευές επίδειξης θέσης, πλοήγησης και χρονισμού σε τροχιά χαμηλής τροχιάς. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δορυφόρων και ωφέλιμων φορτίων, τμήμα εδάφους, τμήμα δοκιμαστικών χρηστών και εκτοξεύσεις δορυφόρων, λειτουργίες, πειραματισμό και επίδειξη υπηρεσιών με τελικούς χρήστες.
Ένα από τα συμβόλαια για το σύστημα LEO-PNT διευθύνεται από την ισπανική GMV Aerospace and Defense S.A.U. και τη γερμανική OHB System AG. Το άλλο συμβόλαιο διευθύνεται από τη γαλλική Thales Alenia Space France S.A.S και την ιταλική Thales Alenia Space SPA. Στις δύο κοινοπραξίες συμμετέχουν πάνω από 50 εταιρείες και οργανισμοί από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Ο πρώτος δορυφόρος LEO-PNT σχεδιάζεται να εκτοξευθεί εντός 20 μηνών από την έναρξη και ο πλήρης αστερισμός επίδειξης θα βρίσκεται σε τροχιά πριν από το 2027.
Naftemporiki.gr