Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Biology Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός εξαφανισμένου σήμερα είδους χελώνας του γλυκού νερού που είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η χελώνα ζούσε στη Βραζιλία κατά το Ύστερο Πλειστόκαινο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 40.000 και 9.000 ετών.
Το είδος ονομάστηκε Peltocephalus maturin και είχε μήκος 1,8 μέτρα. «Είναι μια περίεργη ανακάλυψη γιατί οι χελώνες του γλυκού νερού σε αντίθεση με τους χερσαίους και θαλάσσιους συγγενείς τους έχουν σπάνια τέτοιες γιγαντιαίες μορφές και οι μεγαλύτερες σε μέγεθος σημερινές χελώνες γλυκού νερού έχουν μήκος από 1,1 ως 1,4 μέτρα ενώ οι μεγαλύτερες αρχαίες χελώνες γλυκού νερού που γνωρίζαμε δεν ξεπερνούσαν σε μήκος το 1,5 μέτρα και ζούσαν πριν από 23 ως 5 εκατ. έτη» αναφέρει ο Δρ. Γκέμπριελ Φερέιρα, παλαιοντολόγος στο Κέντρο Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοπεριβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν στη Γερμανία.
Μορφολογικές και φυλογενετικές αναλύσεις του απολιθώματος αποκάλυψαν στενές συγγένειες με ζωντανά είδη του Αμαζονίου και υποδεικνύουν μια παμφάγα διατροφή. «Το Peltocephalus maturin είναι το νεότερο γνωστό φαινόμενο γιγαντιαίων χελωνών του γλυκού νερού και υποδηλώνει συνύπαρξη του αρχαίου είδους με πρώιμους κατοίκους του ανθρώπου στην περιοχή του Αμαζονίου. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αμαζονίου πριν από περίπου 12.600 χρόνια. Εάν οι χελώνες του γλυκού νερού, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να πιαστούν λόγω της ευκινησίας τους, καταναλώθηκαν επίσης από τους πρώτους ανθρώπους και αν η Peltocephalus maturin μαζί με τη μεγαπανίδα της Νότιας Αμερικής έπεσε θύμα της ανθρώπινης επέκτασης είναι ακόμα ασαφές» λέει ο Φερέιρα.
Naftemporiki.gr