Skip to main content

Το James Webb έκανε αυτοψία σε εργοστάσιο παραγωγής άστρων (βίντεο)

πηγή φωτό. (NASA, ESA, CSA, STScI) Μια από τις εικόνες της περιοχής γέννησης άστρων που παρατήρησε το διαστημικό τηλεσκόπιο

Αποκαλύπτονται εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα

Θεαματικές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) αποκαλύπτουν τις εκπληκτικές και περίπλοκες λεπτομέρειες των φαινομένων που εξελίσσονται σε μια περιοχή γέννησης άστρων στον Τριγωνικό Γαλαξία. Το James Webb διείσδυσε σε μια περιοχή σχηματισμού άστρων που έχει την κωδική ονομασία NGC 604 και βρίσκεται περίπου 2,7 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ο Τριγωνικός Γαλαξίας, μέσα στον οποίο βρίσκεται η περιοχή NGC 604 είναι επίσης γνωστός ως Μεσιέ 33 (M33).

Τα νέφη αερίου που γεμίζουν αυτή την περιοχή αστρογένεσης υπολογίζεται ότι έχουν διάμετρο περίπου 1,300 έτη φωτός. Το NGC 604 εκτιμάται ότι είναι σχετικά νέο σε ηλικία μόλις 3,5 εκατομμυρίων ετών, ένα… βρέφος σε σύγκριση με το ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών ηλιακό μας σύστημα. Οι εικόνες του James Webb δείχνουν δομές κοσμικής ύλης που περικλείουν πάνω από 200 άστρα στα αρχικά στάδια της ζωής τους. Αυτά τα αστέρια τύπου Β και Ο, μερικά από τα οποία έχουν μάζα περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου είναι σπάνιο φαινόμενο να βρεθούν σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις όπως αυτή σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από εμάς στο Σύμπαν.

Αυτά τα βρέφη αστέρια εκπέμπουν έντονη ακτινοβολία, ειδικά σε υπεριώδη μήκη κύματος, και εκτοξεύουν ισχυρούς αστρικούς ανέμους που δημιουργούν δομές που μοιάζουν με «σπήλαια» μέσα στις περιοχές αερίου.   Ελικοειδείς δομές αερίου διακρίνονται ως φωτεινά κόκκινα νήματα που εκτείνονται από αυτά τα κενά. Μια απόκοσμη μπλε και άσπρη λάμψη γύρω από αυτές τις έλικες είναι το αποτέλεσμα του υπεριώδους φωτός που ιονίζει το αέριο υδρογόνο.

Οι έντονες πορτοκαλί ραβδώσεις υποδεικνύουν την παρουσία μορίων με βάση τον άνθρακα που ονομάζονται «πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες» (PAHs). Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι PAH διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό τόσο των άστρων όσο και των πλανητών και θεωρούνται σημαντικά δομικά στοιχεία για τη ζωή εδώ στη Γη. Ωστόσο, η προέλευση των PAH παραμένει ένα μυστήριο.

https://www.youtube.com/watch?v=xVJdPXaIL6I

Πέρα από τα σκοτεινά κενά υπάρχουν κόκκινα νέφη που υποδηλώνουν την παρουσία μη ιονισμένου μοριακού υδρογόνου. Σε αυτό το ψυχρότερο αέριο είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν αστέρια. Στην εικόνα του διακρίνονται πολύ φωτεινά μπλε άστρα ενώ εξελίσσεται η διαδικασία σχηματισμού των τοπικών σπηλαίων.

Naftemporiki.gr