Skip to main content

Στην Ουκρανία ζούσαν οι αρχαιότεροι ευρωπαίοι

πηγή φωτό. (National Museum of Natural History of the NANU) Καλλιτεχνική απεικόνιση της περιοχής της Ουκρανίας που βρέθηκαν τα εργαλεία και των ανθρώπων που ζούσαν εκεί

Βρέθηκαν πέτρινα εργαλεία που έχουν ηλικία 1,4 εκατ. ετών

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο χρονολόγησης βασισμένη στις κοσμικές ακτίνες για να ανακαλύψει την ηλικία πέτρινων εργαλείων που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1970 κοντά στην πόλη Korolevo στους πρόποδες των Καρπαθίων κατά μήκος του ποταμού Tysa, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα τρόπος να χρονολογηθούν με αξιοπιστία αυτά τα εργαλεία και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω ανθρωπολογικές εκτιμήσεις για τους δημιουργούς τους.

Η νέα μέθοδος προσδιόρισε την ηλικία του στρώματος ιζήματος που περιείχαν τα πέτρινα εργαλεία και έδειξε ότι δημιουργήθηκαν πριν από 1,4 εκατ. έτη. Είναι τα αρχαιότερα ευρήματα παρουσίας ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν και εξαπλώθηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα πρώτα ανθρώπινα είδη που βρέθηκαν σε αυτή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κατασκευαστής των εργαλείων πιθανότατα ήταν ο Homo erectus, ένα πρώιμο ανθρώπινο είδος που εμφανίστηκε περίπου πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια και εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη πριν εξαφανιστεί με τους ανθρωπολόγους να εκτιμούν ότι η εξαφάνιση τους συνέβη πριν από 110.000 χρόνια.

«Δεν βρέθηκαν οστά στο Korolevo, μόνο πέτρινα εργαλεία. Αλλά η εποχή υποδηλώνει την παρουσία του  Homo erectus. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τους πρώτους προγόνους μας. Χρησιμοποιούσαν πέτρινα εργαλεία για να κόψουν το κρέας και πιθανώς για τη δημιουργία φωτιάς» δήλωσε ο Ρομάν Γκάρμπα, αρχαιολόγος της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών ο Ρομάν Γκάρμπα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr