Η αμερικανική εταιρεία Varda Space Industries είχε κατασκευάσει και στείλει στο Διάστημα μια κάψουλα κατασκευασμένη έτσι ώστε να γίνει σε αυτή επεξεργασία υλικών για τη δημιουργία νέας γενιάς φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα η κάψουλα περιείχε υλικά για τη δημιουργία κρυστάλλων ριτοναβίρης, ενός αντιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV και της ηπατίτιδας C.
Η κάψουλα επέστρεψε και προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα σε μια περιοχή στη βόρεια Γιούτα και οι επικεφαλής της αποστολής εξετάζουν τώρα το φορτίο για να δουν αν πράγματι δημιουργήθηκαν οι κρύσταλλοι. Η απουσία βαρύτητας στο Διάστημα επιτρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς την ανάπτυξη τελειότερων χημικών δεσμών κάτι που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα εκτός των άλλων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Έχουν γίνει πολλά παρόμοια πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη συμμετοχή των πληρωμάτων που βρίσκονταν εκεί. Όμως η Varda θέλει να μειώσει το κόστος της έρευνας θεωρώντας ότι ταυτόχρονα είναι και πιο αποτελεσματική η χρήση μικρών οχημάτων όπως η συγκεκριμένη κάψουλα που θα λειτουργούν ως μικρά διαστημικά εργαστήρια.
Στην κάψουλα υπήρχε μια κάμερα η οποία κατέγραψε την επιστροφή της από το Διάστημα στη Γη καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες που δεν έχουν στη διάθεση τους συνήθως οι επιστήμονες για να μελετήσουν το τι συμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία που τα κάθε είδους αντικείμενα που πέφτουν στη Γη δοκιμάζονται από τις δυνάμεις της τριβής. Είναι γνωστό ότι αντικείμενα όπως η κάψουλα (δορυφόροι, σκάφη κ.α.) συνήθως επιλέγεται να οδηγηθούν στη γήινη ατμόσφαιρα και να πέσουν με μεγάλη ταχύτητα για να καταστραφούν από την τριβή.
Η αποστολή ήταν στην ουσία δοκιμαστική και η επιτυχία της θα ανοίξει το δρόμο στην εταιρεία να ανοίξει μία νέα πολλά υποσχόμενη ερευνητική-εμπορική διαστημική δραστηριότητα.
Naftemporiki.gr