Ένα πρότζεκτ της NASA που ονομάζεται sonifications (ηχητισμοί σε ελεύθερη μετάφραση) προσφέρει τη δυνατότητα στους φίλους του Διαστήματος το βιώσουν μέσω του ήχου. Τρεις νέοι ηχογραφήσεις έχουν μεταφράσει οπτικές πληροφορίες σε εικόνες που λαμβάνονται από τηλεσκόπια της NASA επιτρέποντας σας να ακούτε τους ήχους κοσμικών αντικειμένων.
Οι νέοι υπερήχοι αφορούν ένα διάσημο νεφέλωμα, έναν μακρινό γαλαξία και ένα νεκρό άστρο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA και τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble. Προηγούμενες ηχογραφήσεις περιλάμβαναν τους ήχους μιας μαύρης τρύπας και ενός ζεύγους γαλαξιών που αλληλεπιδρούν.
«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη NASA για να βοηθήσουμε να πούμε την ιστορία για το έργο ηχοποίησης της NASA. Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς αυτό το έργο έχει μεγαλώσει και έχει φτάσει σε τόσους πολλούς ανθρώπους» δήλωσε η επικεφαλής του έργου ηχοποίησης, Κίμπερλι Αρκάντ του Chandra’s Visualization and Emerging Technology Scientist.
Η πρώτη ηχοποίηση δείχνει το διάσημο Νεφέλωμα της Μέδουσας, επίσης γνωστό ως IC 443. Οι ήχοι ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω, όπου τα φωτεινότερα φώτα αντιστοιχούν σε πιο δυνατούς ήχους και τα πιο κόκκινα χρώματα είναι χαμηλότερης έντασης, ενώ τα πιο μπλε χρώματα είναι υψηλότερα. Οι ήχοι των σταγονιδίων νερού στο βάθος αντιπροσωπεύουν τα πολλά αστέρια φόντου που φαίνονται στην εικόνα του νεφελώματος.
Μια δεύτερη ηχοποίηση είναι ενός γαλαξία που ονομάζεται Messier 74, ο οποίος, όπως ο γαλαξίας μας, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας. Αυτή η ηχοποίηση περιστρέφεται με μια κίνηση που μοιάζει με ρολόι, με τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο να έχουν χαμηλότερο τόνο και εκείνα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο έχουν υψηλότερο τόνο. Η εικόνα συνδυάζει δεδομένα από διαφορετικά τηλεσκόπια, έτσι ώστε τα φωτεινότερα αστέρια που συλλαμβάνονται από τον James Webb αντιπροσωπεύονται από ήχους κρουστών, ενώ τα δεδομένα από το Hubble αναπαρίστανται σε ήχους συνθεσάιζερ.
Η τρίτη ηχοποίηση δείχνει ένα αντικείμενο που ονομάζεται MSH 15-52 που αποτελεί την περιοχή που βρίσκεται ένα νεκρό πλέον άστρο που καταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα που έγινε ορατή στη Γη πριν από περίπου 1,700 χρόνια. Η ηχοποίηση ξεκινά στο κάτω μέρος της εικόνας, με αυτό το σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων να κινείται προς τα πάνω προς το φως από τον πυρήνα του νεκρού άστρου.
Naftemporiki.gr