Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ΗΠΑ πανηγύρισαν την επιστροφή της χώρας στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα και τις αποστολές του θρυλικού προγράμματος Apollo έστω και αν η σεληνάκατος που προσεδαφίστηκε σε κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού δεν ήταν της NASA αλλά μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας.
Η σεληνάκατος που ονομάζεται Odysseus φέρει πάνω του επιστημονικό εξοπλισμό της NASA για διαφόρων ειδών μελέτες του φυσικού μας δορυφόρου καθώς και επιστημονικό εξοπλισμό ενός αμερικανικού πανεπιστημίου αλλά και ένα φορτίο με διάφορα αντικείμενα και αξεσουάρ ιδιωτών.
Η Intuitive Machines, η εταιρεία στην οποία ανήκει o Oδυσσέας, είχε ανακοινώσει ότι η σεληνάκατος έχει προσεδαφιστεί ομαλά. Όμως η NASA έκανε γνωστό ότι η σεληνάκατος δυστυχώς δεν έχει προσεδαφιστεί σωστά και αυτή τη στιγμή έχει κλίση προς τη μια πλευρά υποχρεώνοντας έτσι την Intuitive Machines να επανέλθει και να επιβεβαιώσει το γεγονός υποστηρίζοντας πώς όταν ανακοίνωσε ότι πήγαν καλά τα δεδομένα τηλεμετρίας που είχε στη διάθεση της αυτό έδειχναν και τα επόμενα δεδομένα αποκάλυψαν τι έχει συμβεί.
Παρόμοιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και πριν από ένα μήνα η σεληνάκατος της ιαπωνικής αποστολής SLIM. Η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε με κλίση τέτοια που εμπόδιζε τη δεδομένη στιγμή τη θέα του φωτοβολταϊκού της συστήματος στο ηλιακό φως και έπρεπε οι επιτελείς της αποστολής να περιμένουν μερικές μέρες ώστε η τροχιακή κίνηση Σελήνης και Ήλιου να στείλει τις ακτίνες του μητρικού μας άστρου στα ηλιακά πάνελ του σκάφους για να λειτουργήσει όπως και συνέβη.
Η Intuitive Machines ανακοίνωσε ότι η κλίση που έχει ο Οδυσσέας είναι τέτοια που αυτή την στιγμή τα όργανα και τα ηλιακά του πάνελ πιθανότατα φωτίζονται από τον Ήλιο και μπορεί να λειτουργούν ομαλά αλλά δεν λειτουργεί προς το παρόν το σύστημα επικοινωνίας. Η εταιρεία παρουσίασε μάλιστα μια μακέτα του σκάφος με τη κλίση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή και γίνεται συνεχής προσπάθεια επικοινωνίας με το σκάφος.
Η NASA έχει αποφασίσει να πραγματοποιεί πλέον όλες τις διαστημικές αποστολές σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα γεγονός που μπορεί οικονομικά να είναι πιο συμφέρον για την υπηρεσία και το αμερικανικό κράτος αλλά η τεχνολογία και κυρίως η τεχνογνωσία των ιδιωτικών εταιρειών στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν είναι σε επίπεδο παρόμοιο με αυτή της NASA και έτσι οι αποστολές από εδώ και πέρα θα έχουν ένα επιπλέον ποσοστό κινδύνου και πιθανότητας αποτυχίας από αυτό που θα είχαν αν τον έλεγχο είχε αποκλειστικά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Naftemporiki.gr