Ερευνητική ομάδα ανέλυσε μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, γνωστή ως έκρηξη ακτίνων γ (GRB), και διαπίστωσαν ότι προήλθε από τη σύγκρουση δύο υπερπυκνών άστρων νετρονίων. Αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε την ομάδα να παρατηρήσει μια λάμψη φωτός που προερχόταν από το ίδιο γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτές οι συγχωνεύσεις είναι οι τοποθεσίες που δημιουργούν χημικά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Οι παρατηρήσεις, που έγιναν χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble επέτρεψαν στους επιστήμονες να δουν χρυσό και διάφορα βαρέα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα γεγονότα συγχώνευσης άστρων νετρονίων δημιουργούν τα μόνα περιβάλλοντα στο Σύμπαν ικανά να δημιουργήσουν στοιχεία βαρύτερα από το σίδηρο όπως το ασήμι και ο χρυσός προκαλώντας φαινόμενα όπως ένας τύπος εκρήξεων που ονομάζεται kilonova και αποκαλείται από τους επιστήμονες η «τέλεια έκρηξη» το Σύμπαντος.
«Ήταν συναρπαστικό να μελετάς μια kilonova όπως δεν είχαμε ξαναδεί χρησιμοποιώντας τα ισχυρά μάτια του Hubble και του JWST. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να επαληθεύσουμε ότι τα μέταλλα βαρύτερα από τον σίδηρο και το ασήμι κατασκευάστηκαν πρόσφατα μπροστά μας» λέει η Ελεονόρα Τρόγια αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Ρώμης, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature».
Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ. Όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται, συμβαίνει το εκρηκτικό φαινόμενο της κιλονόβα, καθώς ενώνονται αρχικά σε ένα ενιαίο τεράστιο άστρο νετρονίων, το οποίο μετά καταρρέει σε μαύρη τρύπα. Θεωρητικά οι κιλονόβα είχαν προβλεφθεί από το 1974, αλλά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν σαφώς το 2013.
Naftemporiki.gr