Skip to main content

Εντυπωσιακό «κολιέ» άστρων δημιουργήθηκε από μια μαύρη τρύπα (βίντεο)

Με μπλε χρώμα εικονίζεται το κολιέ των αστρικών σμηνών που γεννήθηκαν από τη δράση μαύρης τρύπας. πηγή φωτό (NASA/CXC/SAO/O. Omoruyi et al.; Optical: NASA/ESA/STScI/G. Tremblay et al.; Radio: ASTRON/LOFAR; Image Processing: NASA/CXC/SAO/N. Wolk)

Απρόσμενη ανακάλυψη ενός κοσμικού φαινομένου που περνούσε κάτω από τα ραντάρ των επιστημόνων

Σε ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών γνωστό ως SDSS J1531 είχε εντοπιστεί μια ομάδα αστρικών σμηνών που αποτελούνται από πολύ νεαρής ηλικίας άστρα. Τα σμήνη αυτά βρίσκονται σε ένα σχηματισμό που στο μάτι του παρατηρητή μοιάζουν με ένα κοσμικό… κολιέ. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν αναφέρουν ότι δημιουργός αυτού το κολιέ είναι μια γιγάντια μαύρη τρύπα.

Οι μαύρες τρύπες είναι συνυφασμένες με καταστροφή άστρων και γενικότερα με απορρόφηση ή διάλυση της κοσμικής ύλης που βρίσκεται στο πανίσχυρο βαρυτικό τους βεληνεκές και η διαπίστωση των ερευνητών προκαλεί φυσικά τεράστιο ενδιαφέρον αφού είναι η πρώτη φορά που οι μαύρες τρύπες συνδέονται με τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης κοσμική δημιουργία.

Στην καρδιά αυτού γαλαξιακού σμήνους βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους γαλαξίες του οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης/συγχώνευσης. Το 2014 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε 19 μεγάλα σμήνη νεογέννητων άστρων που αποτελούν αυτή την κοσμική δομή που μοιάζει με κολιέ.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα 19 σμήνη σχηματίστηκαν όταν από μια από τις μαύρες τρύπες των δύο γαλαξιών που είναι υπερμεγέθης εξέπεμψε έναν εξαιρετικά ισχυρό πίδακα ακτινοβολίας η ενέργεια του οποίου ήταν ισοδύναμη με την ενέργεια που θα παραγόταν αν ένα δισεκατομμύρια άστρα σαν τον Ήλιο είχαν εκραγεί ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Αυτός ο πίδακας ώθησε το ζεστό αέριο που περιβάλλει το γαλαξιακό σμήνος με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργηθεί μια γιγάντια κοσμική φυσαλίδα οι συνθήκες της οποίας προκάλεσαν τη μαζική παραγωγή νέων άστρων. Μάλιστα οι ερευνητές εικάζουν ότι η δημιουργία των 19 αστρικών σμηνών δεν είναι αποτέλεσμα ενός και μόνο πίδακα αλλά ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει εξαπολύσει και άλλους τέτοιου είδους πίδακες οι οποίοι λειτουργούν ως καταλύτες για τη γέννηση νέων άστρων.

Οι ερευνητές λένε ότι η εργασία τους θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα να ρίξει φως στο πώς οι μαύρες τρύπες λειτουργούν ως «κοσμικοί θερμοστάτες» για να εμποδίσουν το αέριο στα σμήνη γαλαξιών να καταρρεύσει και αντίθετα να χρησιμέψει στη παραγωγή νέων άστρων.

Naftemporiki.gr