Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αφού σχεδόν καθημερινά ερευνητικές ομάδες παρουσιάζουν τα ευρήματα των μελετών που έχουν κάνει από παρατηρήσεις και δεδομένα που έχει καταγράψει το τηλεσκόπιο από κάθε γωνιά του Σύμπαντος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ανακαλύψεις του James Webb από τις εσχατιές του Σύμπαντος ανατρέπουν κοσμολογικές σταθερές και κρατούσες θεωρίες τόσο για την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος όσο και για διάφορα κοσμικά φαινόμενα προκαλώντας από τη μια πλευρά πονοκεφάλους στους επιστήμονες αλλά ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους δρόμους σε πολλά επιστημονικά πεδία αλλά και την έρευνα του Διαστήματος.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το James Webb ανακάλυψε ένα πανάρχαιο γαλαξία που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Ο γαλαξίας, που ονομάζεται ZF-UDS-7329 σχηματίστηκε σύμφωνα με τους ερευνητές μόλις 800 εκατ. έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι υπήρξε ένα χρονικό διάστημα μερικών εκατοντάδων εκατ. ετών για να μπορέσουν τα υλικά και οι συνθήκες του νεογέννητου Σύμπαντος να συνθέσουν τους πρώτους γαλαξίες οι οποίοι ήταν μικροί σε μέγεθος και αριθμό άστρων. Όμως ο γαλαξίας ZF-UDS-7329 περιέχει όπως λένε οι ερευνητές περισσότερα άστρα από το γαλαξία μας ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάπου ανάμεσα σε 200-400 δισ. άστρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα τεράστιο γαλαξία που δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέτοντας μια «σημαντική πρόκληση» για το τυπικό μοντέλο της κοσμολογίας σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτός ο γαλαξίας με τις κοσμικές συνθήκες που πιστεύεται ότι υπήρχαν εκείνη την περίοδο είναι προς το παρόν ασαφές αλλά όπως και οι προηγούμενες ανακαλύψεις του James Webb για άλλους ανεξήγητα τεράστιους γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν οδηγεί σε μεγάλη ανατροπή στα όσα θεωρούσαν οι επιστήμονες για το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτες μορφές ύλης στο Σύμπαν.
«Το να έχουμε αυτούς τους τεράστιους γαλαξίες τόσο νωρίς στο Σύμπαν θέτει σημαντικές προκλήσεις για το τυπικό μας μοντέλο κοσμολογίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεράστιες δομές της σκοτεινής ύλης, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι απαραίτητα συστατικά για τη συγκράτηση των πρώιμων γαλαξιών, δεν είχαν ακόμη χρόνο να σχηματιστούν τόσο νωρίς στο Σύμπαν» αναφέρει η Κλώντια Λάγκος αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομικής Έρευνας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία όπως έγινε γνωστό θα συνεχίσει την προσπάθεια εντοπισμού μεγάλων γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν για να πέσει φως στο τι συνέβαινε εκείνη την χρονική περίοδο αλλά και πως εξελίχθηκε το Σύμπαν μετά τη γέννηση του.
Naftemporiki.gr