Πριν από δύο εβδομάδες η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ελον Μασκ, η Neuralink, ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο ενός ασθενούς. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα που σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την επικοινωνία ενός ανθρώπου με ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) με νοητικές εντολές και απευθύνεται αρχικά σε ανθρώπους με αδυναμία να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή ασθένειας. Ο Μασκ βέβαια οραματίζεται την ανάπτυξη τεχνολογίας τηλεπαθητικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων γενικότερα όχι μόνο για ασθενείς αλλά και για υγιείς ανθρώπους φέρνοντας μια πολλών διαστάσεων νέα πραγματικότητα στην ανθρωπότητα.
Έχουν προηγηθεί άλλες εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές εμφυτευμάτων σε ασθενείς ορισμένες από τις οποίες ήταν πετυχημένες αλλά η διαφορά με την δοκιμή της Neuralink που είναι η πρώτη που κάνει η εταιρεία του Μασκ σε ανθρώπους είναι ότι το εμφύτευμα της είναι ασύρματο γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στον ασθενή σε σχέση με άλλα ανάλογα εμφυτεύματα στα οποία πρέπει να είναι καλωδιωμένος ο εγκέφαλος του με ένα υπολογιστή για να επικοινωνήσει νοητικά με το μηχάνημα.
O Ελον Μασκ έκανε γνωστό ότι ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του. «Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς παρενέργειες που γνωρίζουμε. Ο ασθενής μπορεί να μετακινήσει ένα ποντίκι γύρω από την οθόνη σκεπτόμενος» ανέφερε ο Αμερικανός μεγιστάνας κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης που μεταδιδόταν ζωντανά από το X (πρώην Twitter) που επίσης ανήκει στον Μασκ.
Η Neuralink έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δώσει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του ασθενούς που πάσχει από κάποιου είδους παράλυση που δεν του επιτρέπει να επικοινωνήσει και το μόνο που έχει αφήσει να διαρρεύσει είναι ότι οι επιστήμονες της προσπαθούν τώρα να αυξήσουν τις δυνατότητες του συστήματος δηλαδή να κάνει όσο περνάει ο καιρός όσο τ δυνατόν περισσότερα «κλικ» στο ποντίκι ο ασθενής με την σκέψη του.
Naftemporiki.gr