H ιαπωνική εταιρεία Astroscale η οποία ιδρύθηκε πριν από έντεκα χρόνια με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογιών καταστροφής διαστημικών σκουπιδιών.
Είναι γνωστό ότι μια από τις παρενέργειες της διαστημικής δραστηριότητας του ανθρώπου είναι η παραγωγή διαφόρων ειδών σκουπιδιών. Δορυφόροι που δεν λειτουργούν πλέον, κομμάτια από διαστημόπλοια και πυραύλους και διάφορα άλλα αντικείμενα (εργαλεία ή άλλα πράγματα αστροναυτών που πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους) κινούνται με μεγάλες ταχύτητες γύρω από την Γη.
Τα αντικείμενα αυτά συχνά συγκρούονται μεταξύ τους παράγοντας έτσι νέα σκουπίδια. Όπως είναι ευνόητο αν ένα τέτοιο αντικείμενο πέσει πάνω σε ένα σκάφος ή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι κίνδυνοι πρόκλησης σοβαρών ζημιών είναι μεγάλοι. Ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνεται συνεχώς ακολουθώντας τον ρυθμό της συνεχώς αυξανόμενης διαστημικής δραστηριότητας της ανθρωπότητας. Με απλά λόγια αρχίζει να σχηματίζεται γύρω από την Γη μια ολοένα και μεγαλύτερη διαστημική χωματερή.
Οι διαστημικές υπηρεσίες εδώ και αρκετά χρόνια αναζητούν τρόπους για να λυθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η έκταση του προβλήματος. Ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά λίγες είναι πραγματικά εφαρμόσιμες. Επίσης καμία εξ αυτών δεν σχετίζεται με μαζική απομάκρυνση ή καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών, τουλάχιστον των πιο μεγάλων και επικίνδυνων. Παρόλα αυτά η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια διαφόρων τύπων σκάφη και δορυφόροι εντοπισμού και καταστροφής διαστημικών σκουπιδιών.
Η Astroscale είχε εκτοξεύσει πριν από τρία χρόνια ένα σκάφος που είχε σχεδιαστεί για να εντοπίζει ένα διαστημικό σκουπίδι, να το πιάνει με τους μαγνήτες του και στη συνέχεια να εισέρχεται μαζί με αυτό στη γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν μαζί. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η Astroscale εκτόξευσε με ένα πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας Rocket Lab από τις εγκαταστάσεις της Rocket Lab στη Νέα Ζηλανδία μια καινούργια… σκουπιδιάρα.
Το σκάφος που ονομάζεται ADRAS-J «Active Debris Removal by Astroscale-Japan» έχει επίσης σχεδιαστεί για εντοπισμό και καταστροφή διαστημικών σκουπιδιών αλλά σε αντίθεση με το προηγούμενο σε όλη τη διάρκεια της αποστολής το σκάφος θα στέλνει συνεχώς δεδομένα στο κέντρο ελέγχου τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στο σχεδιασμό ακόμη πιο προηγμένων και αποτελεσματικών μηχανισμών εξουδετέρωσης διαστημικών σκουπιδιών.
Naftemporiki.gr