Skip to main content

Οι κεραυνοί είναι γονείς της ζωής στη Γη σύμφωνα με νέα μελέτη

πηγή φωτό Uğur İkizler

Ερευνητές στη Σορβόννης στηρίζουν τη γήινη και όχι διαστημική καταγωγή της ζωής στον πλανήτη μας

Ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της επιστήμης είναι η προέλευση της ζωής στη Γη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας με δύο από αυτές να είναι οι κυρίαρχες και τα ευρήματα διαφόρων μελετών ενισχύουν κάθε φορά κάποιες από τις δύο αυτές θεωρίες.

Η μια από τις δύο πιο δημοφιλείς θεωρίες αναφέρει ότι η ζωή είναι γήινο προϊόν και υποδεικνύει τις υποθαλάσσιες «καμινάδες». Τα φρεάτια στον πάτο των ωκεανών οι συνθήκες των οποίων είναι φιλικές στην παρουσία της ζωής. Η δεύτερη έχει εντελώς αντίθετη προσέγγιση και κάνει λόγο για μεταφορά της ζωής στη Γη, των δομικών της υλικών ακριβέστερα, από διαστημικούς βράχους (μετεωρίτες, αστεροειδείς, κομήτες) που έπεσαν στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες όπως μια που αναφέρει ότι η ζωή αναπτύχθηκε σε μικρές γούρνες νερού που δημιουργήθηκαν σε ηφαιστειογενείς περιοχές. Άλλη μελέτη έχει υποδείξει τις αστραπές και τους κεραυνούς ως παράγοντες που συνέβαλαν στην εμφάνιση της ζωής. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι στηρίζουν τη θεωρία που συνδέει την παρουσία της ζωής στη Γη με τους κεραυνούς.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα κεραυνοί που συνόδεψαν ηφαιστειακές εκρήξεις στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα η Τουρκία, το Περού και η Ιταλία οδήγησαν στην παραγωγή γιγάντιων ποσοτήτων αζώτου γεγονός που αποτέλεσε τον καταλύτη στην εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής στη Γη. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας ευρήματα σε αρχαία ηφαίστεια στη κεντρική Τουρκία το νότιο Περού και σε ένα ηφαιστειογενές νησί στη περιοχή της Νάπολη.

Το άζωτο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ζωής στη Γη και όταν συνδυάζεται με κεραυνούς, αντιδρά με το οξυγόνο και παράγει οξείδιο του αζώτου που στη συνέχεια απελευθερώνεται στο έδαφος όπου μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει τη ζωή. «Όταν κοιτάξεις τις διαφορετικές πιθανότητες το πιο πιθανό για την εμφάνιση της ζωής είναι ηφαιστειακοί κεραυνοί. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή κεραυνών όταν υπάρχουν τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις» αναφέρει ο Σλιμάν Μπέκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το άζωτο είναι το πιο κοινό στοιχείο στην ατμόσφαιρα της Γης αλλά και στο Σύμπαν και προηγούμενες μελέτες έχει δείξει ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες οι κεραυνοί μπορούν να σχηματίσουν νιτρικά άλατα ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκαν από καταιγίδα ή ηφαιστειακή έκρηξη. Ωστόσο στις μελέτες αυτές οι ερευνητές απέκλειαν τον κεραυνό καταιγίδας ως αιτία δημιουργίας ζωής λόγω των μικρών ποσοτήτων αζώτου που παράγει.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν έναν μοναδικό ρόλο που δυνητικά διαδραματίζουν οι υποαέριες εκρήξεις στην παροχή βασικών συστατικών για την εμφάνιση ζωής στη Γη» αναφέρει η νέα μελέτη. Όταν ο ηφαιστειακός κεραυνός προκάλεσε το σχηματισμό οξειδίου του αζώτου, απελευθέρωσε αμινοξέα στο έδαφος, το οποίο είναι το θεμέλιο για τη δημιουργία αρχαίων μικροοργανισμών, σύμφωνα με μια μία μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Charles στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Βλέπετε τα ίδια αμινοξέα σε κάθε οργανισμό, από τον άνθρωπο μέχρι τα βακτήρια και τα αρχαία, και αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα πράγματα στη Γη συνδέονται μέσω αυτού του δέντρου της ζωής που έχει μια προέλευση, ενός οργανισμού που ήταν ο πρόγονος όλων των ζωντανών όντων. Περιγράφουμε τα γεγονότα που διαμόρφωσαν γιατί αυτός ο πρόγονος πήρε τα αμινοξέα που είχε» λέει ο Στίβεν χημικός του Johns Hopkins, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Naftemporiki.gr