Το 2016 εκτοξεύτηκε το σκάφος OSIRIS-Rex της NASA και τον Δεκέμβριο του 2018 έφτασε στον αστεροειδή Μπενού όπου τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. To 2020 το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε δείγματα από σκόνη και πέτρες.
Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Μπενού είναι πανάρχαιος: Θεωρείται πως ήταν ανέγγιχτος για δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ εκτιμάται πως δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια για αυτό και η μελέτη των δειγμάτων του στα εργαστήρια στη Γη πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει άγνωστα στοιχεία για τη ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος. Πιθανώς να προσφέρει και στοιχεία που να ενισχύουν τη θεωρία ότι το νερό ή άλλα δομικά υλικά της ζωής έφτασαν στη Γη με αστεροειδείς που βομβάρδιζαν τον πλανήτη μας στην πρώιμη φάση της ύπαρξης του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έφθασαν στη Γη τα δείγματα του Μπενού αλλά οι επιστήμονες της NASA δεν μπορούσαν να ανοίξουν το δοχείο (κάνιστρο) που περιείχε τα δείγματα επειδή είχαν στραβώσει κάποιες βίδες και χρειάστηκε να δημιουργηθούν εξ αρχής κάποια εργαλεία για να φτάσει το πολύτιμο υλικό στα χέρια των ειδικών.
Τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων των δειγμάτων δικαιώνουν όσους σκέφτηκαν και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Μπενού διαθέτει υλικά που έχουν εντοπιστεί στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός με συνθήκες φιλικές στη παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Η ερευνητική ομάδα που κάνει τις αναλύσεις στα δείγματα του Μπενού εκτιμά ότι ο αστεροειδής αποτελούσε μέρος ενός πλανήτη ο οποίος διέθετε ωκεανό και άρα υπήρχαν εκεί τα δομικά υλικά της ζωής. Αυτό σημαίνει πώς ο Μπενού όταν για οποιονδήποτε λόγο αποκολλήθηκε από τον πλανήτη του και άρχισε να κυκλοφορεί στο Διάστημα μετατράπηκε αυτόματα σε ένα ταχυδρόμο της ζωής αφού σε περίπτωση που πέσει πάνω σε κάποιο πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη θα διασπείρει αυτά τα δομικά υλικά της ζωής εκεί.
Η δημοφιλέστερη θεωρία για την ύπαρξη της ζωής στη Γη υποδεικνύει την έλευση των δομικών υλικών της από το Διάστημα μέσω της πτώσης αστεροειδών και κομητών. «Η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι ο Μπενού προέρχεται από ένα αρχαίο ωκεάνιο κόσμο. Το δείγμα του αστεροειδή περιέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση της ζωής» λέει ο Ντάντε Λορέτα από στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επικεφαλής ερευνητής της αποστολής.
Η απειλή
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων ο Μπενού έχει μια πορεία που θα τον φέρει κοντά στη Γη το 2135 και υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2,700 να πέσει στον πλανήτη μας το χρονικό διάστημα 2175-2199 με πιθανή ημερομηνία το 2182. Η πιθανότητα να συμβεί αυτή η σύγκρουση είναι μεν πολύ μικρή αλλά σίγουρα όχι απίθανη και η NASA έκανε γνωστό ότι οι επιστήμονες της μελέτησαν και υπολόγισαν τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αν πέσει ο Μπενού στη Γη η καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα είναι παρόμοιες με αυτές που θα υπήρχαν αν κάποιος έριχνε στο ίδιο σημείο 24 ατομικές βόμβες παρόμοιας ισχύς η κάθε μια με την Βόμβα Τσαρ. Η Σοβιετική βόμβα υδρογόνου RDS-220 γνωστή ως Βόμβα Char που σημαίνει “βόμβα Τσάρος” ή Βασιλιάς των Βομβών αποτελεί το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα.
Naftemporiki.gr