Skip to main content

Εντοπίσθηκε επίθεση μαύρης τρύπας στο γαλαξία της που είναι η αρχαιότερη που γνωρίζουμε στο Σύμπαν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαίου κβάζαρ που εντόπισαν οι ερευνητές. πηγή φωτό. (ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που φωτίζει κρίσιμες κοσμικές διεργασίες

Είναι γνωστό ότι οι μαύρες τρύπες αυξάνουν το μέγεθος τους συλλαμβάνοντας στα πανίσχυρα βαρυτικά δίχτυα τους την κοσμική ύλη που βρίσκεται στο βαρυτικό τους βεληνεκές είτε πρόκειται για ελεύθερη κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη) είτε καταπίνοντας την ύλη κυρίως άστρων αλλά και πλανητών εξαφανίζοντας αυτά τα διαστημικά σώματα από το Σύμπαν.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί διαφόρων φαινόμενα (εκπομπή λάμψης και ακτινοβολίας) η οποία όταν εντοπίζεται επιτρέπει στους επιστήμονες να συλλέγουν νέα δεδομένα για τις διεργασίες που συμβαίνουν στα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που έκανε χρησιμοποιώντας τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μοριακού αερίου (αέριο που αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο) το οποίο και αποτελεί δομικό υλικό στη γέννηση άστρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα εμπόδιζε σε αξιοσημείωτο βαθμό την παραγωγή νεών άστρων στο γαλαξία της. Αυτό που κάνει την ανακάλυψη να ξεχωρίζει είναι ότι το γεγονός αυτό συνέβη όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στη βρεφική του ηλικία πριν καν συμπληρώσει ένα δισ. έτη κάτι που σημαίνει ότι μπορούν οι επιστήμονες να βρουν στοιχεία για την σχέση μαύρων τρυπών και γαλαξιών και το πώς οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών. Είναι το αρχαιότερο συμβάν απορρόφησης μοριακού νέφους από μια μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές εντόπισαν την λάμψη από την πυκνή άλως  υλικού που περιβάλλει μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία. Η άλως αυτή έχει λάβει την ονομασία κβάζαρ και εμφανίζεται ως σημειακή πηγή ακτινοβολίας φωτός και ραδιοκυμάτων. Το κβάζαρ που εντόπισαν οι ερευνητές έλαβε την κωδική ονομασία J2054-0005. Με την επιβεβαίωση αυτού του φαινομένου, οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν περισσότερα κβάζαρ στο πρώιμο Σύμπαν για να κατανοήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς μαύρες τρύπες διαμόρφωσαν τους πρώτους γαλαξίες και τι ρόλο έπαιξαν στην εξέλιξη του Σύμπαντος.

Naftemporiki.gr