Skip to main content

Κάντε μια βόλτα στο μεγαλύτερο λαβύρινθο στο ηλιακό μας σύστημα (βίντεο)

O αρειανός λαβύριθνος. πηγή φωτό (ESA/DLR/FU Berlin)

Εντυπωσιακή εικόνα ενός τεράστιου δικτύου οροπέδιων και τάφρων στον Άρη

Η περιοχή Noctis Labyrinthus (Λαβύρινθος της Νύχτας) βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του Valles Marineris (το μεγαλύτερο φαράγγι του Άρη και του ηλιακού μας συστήματος) και αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο με οροπέδια επίπεδων κορυφών και τάφρους. Το Noctis Labyrinthus έχει έκταση περίπου 1,200 χλμ. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του λαβυρίνθου που είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους γεωλογική δομή στο ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργήθηκε από δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Mars Express που βρίσκεται στον Άρη και πραγματοποιεί καταγραφή εικόνων και συλλογή διαφόρων ειδών δεδομένων. Ο θεατής μπορεί να ζουμάρει στην εικόνα και να μάθει πολλά στοιχεία για αυτή την περιοχή.

πηγή φωτό (ESA)

Πρόσφατα η ESA είχε δώσει στη δημοσιότητα και ένα εκπληκτικό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να ταξιδέψει σε αυτά τα εντυπωσιακά οροπέδια του Κόκκινου Πλανήτη.Το βίντεο δημιουργήθηκε από εικόνες που έχει καταγράψει ο δορυφόρος Mars Exrpess της ESA που βρίσκεται στον Άρη από το 2003 καταγράφοντας συνεχώς εικόνες και δεδομένα έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στη χαρτογράφηση του πλανήτη και την καταγραφή γεωλογικών και άλλων δεδομένων του.

«Τα φαράγγια και οι κοιλάδες που εμφανίζονται στο βίντεο έχουν πλάτος έως 30 χιλιόμετρα και βάθος 6 χιλιόμετρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην κοντινή περιοχή Tharsis, η οποία προκάλεσε μεγάλες περιοχές του φλοιού του Άρη να ανυψωθούν και να διαστέλλονται τεκτονικά προκαλώντας ρήγματα και άλλα γεωλογικά φαινόμενα. Σε πολλά σημεία διακρίνονται γιγαντιαίες κατολισθήσεις που καλύπτουν τις πλαγιές και τον πυθμένα των κοιλάδων ενώ στις πλαγιές υπάρχουν μεγάλοι αμμόλοφοι που δημιουργούνται από σκόνη που προωθούν από ψηλά αλλά και από χαμηλά οι αρειανοί άνεμοι» αναφέρει σε σημείωμα που συνοδεύει το βίντεο η ESA.

Naftemporiki.gr