© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προσθέσει στο στόλο της τα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35 ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία πιέζει αφόρητα τις ΗΠΑ για να αποκτήσει τα αναβαθμισμένα F-16 τα οποία ήδη διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία. Τα F-16 και F-35 είναι δύο από τα πιο σημαντικά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατιωτική αεροπορία. Ενώ και τα δύο αεροσκάφη μοιράζονται την ονομασία «F», ανήκουν σε διαφορετικές γενιές τεχνολογίας μαχητικών και σχεδιάστηκαν με διακριτούς στόχους. Ας συγκρίνουμε αυτές τις δύο τρομερές εναέριες μηχανές σε διάφορες πτυχές τους.
Σχεδιασμός και Παραγωγή
Το F-16, γνωστό και ως Fighting Falcon ή Viper, είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς πολλαπλών ρόλων. Σχεδιάστηκε κυρίως ως μια ευέλικτη πλατφόρμα μάχης αέρος-αέρος, αλλά έχει εξελιχθεί για να υπερέχει και σε αποστολές αέρος-εδάφους. Το F-35 Lightning II, αντίθετα, είναι ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, stealth, πολλαπλών ρόλων που διατίθεται σε τρεις παραλλαγές: F-35A (συμβατική απογείωση και προσγείωση), F-35B (μικρή απογείωση και κάθετη προσγείωση) και F- 35C (μοντέλο σχεδιασμένο και για αεροπλανοφόρα). Σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει ένα ευρύ φάσμα υπαρχόντων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των γερασμένων F-16, A-10 και AV-8B Harriers, και για να προσφέρει μια πιο προηγμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στον εναέριο πόλεμο.
Δυνατότητες Stealth
Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των F-16 και F-35 έγκειται στις δυνατότητές του F-35 να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ που είναι κατά πολύ ανώτερες από τις αντίστοιχες του F-16. Ο σχεδιασμός του F-35 δίνει έμφαση στο να είναι όσο το γίνεται περισσότερο… αόρατο αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων υλικών και τεχνικών απόκρυψης από τα ραντάρ
καθιστώντας τον πολύ πιο δύσκολο εντοπισμό από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ σε σύγκριση με το μη κρυφό F-16.
Συστήματα λειτουργίας
Το F-35 είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής επιτρέποντας του να συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων από διάφορες πηγές (ραντάρ, αισθητήρες και άλλα αεροσκάφη) και να παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εικόνα στον πιλότο. Αυτό επιτρέπει καλύτερη επίγνωση της κατάστασης και ενισχύει την αποτελεσματικότητα του σκάφους.
Ρόλος και αποστολή
Το F-16 είναι ένα ευέλικτο μαχητικό πολλαπλών ρόλων ικανό να εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υπεροχής, της επίγειας επίθεσης και της αναγνώρισης. Έχει αποδείξει την αξία του σε πολυάριθμες συγκρούσεις και παραμένει σε υπηρεσία με πολλές αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως.
Το F-35, με τις προηγμένες δυνατότητες stealth και αισθητήρων του, έχει σχεδιαστεί για να υπερέχει τόσο σε αποστολές αέρος-αέρος όσο και σε αποστολές αέρος-εδάφους. Η ικανότητά του να λειτουργεί σε έντονα αμφισβητούμενα περιβάλλοντα και σενάρια δικτυακού πολέμου το κάνει να ξεχωρίζει ως ισχυρό πολλαπλασιαστή δύναμης.
Ως ώριμο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, το F-16 έχει γενικά χαμηλότερο κόστος αγοράς και συντήρησης σε σύγκριση με το F-35 πέμπτης γενιάς. Αυτό το πλεονέκτημα κόστους έχει κάνει το F-16 μια δημοφιλή επιλογή για χώρες με περιορισμούς προϋπολογισμού ή για όσους αναζητούν μια οικονομικά αποδοτική λύση για μαχητικά.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του F-35 υποστηρίζουν ότι η προηγμένη τεχνολογία, η ενσωμάτωση αισθητήρων και οι επιχειρησιακές του δυνατότητες δικαιολογούν την υψηλότερη αρχική επένδυση, καθώς προσφέρει απαράμιλλη ευελιξία στο πεδίο της μάχης και μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους μέσω μειωμένων δαπανών συντήρησης και λειτουργίας.
Μελλοντικές προοπτικές
Το μέλλον αυτών των δύο αεροσκαφών φαίνεται ότι περνά από την συνύπαρξη αντί να είναι ανταγωνιστικό τουλάχιστον άμεσα. Πολλές αεροπορικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του F-35 σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες στόλους F-16, αξιοποιώντας τις δυνάμεις κάθε αεροσκάφους σε συγκεκριμένους ρόλους. Το F-35 πρόκειται να γίνει η ραχοκοκαλιά πολλών αεροπορικών δυνάμεων παγκοσμίως, ενώ το F-16 είναι πιθανό να παραμείνει σε υπηρεσία για τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε χώρες όπου η οικονομική προσιτότητα και η προσαρμοστικότητα αποτελούν βασικές ανησυχίες.
Naftemporiki.gr