Skip to main content

Ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Ιαπωνίας πήγε στο σωστό σημείο της Σελήνης αλλά… παραπάτησε

Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η JAXA φαίνεται η σεληνάκατος που έχει προσεδαφιστεί με κλίση. πηγή φωτό (JAXA, Takara Tomy, Sony Group Corporation and Doshisha University)

Η σεληνάκατος SLIM προσσεληνώθηκε εκεί που έπρεπε αλλά δεν σταθεροποιήθηκε

Το μικρό ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε το περασμένο Σάββατο σε απόσταση περίπου 55 μέτρων από το σημείο που είχε στόχο να προσσεληνωθεί, δηλαδή με υψηλό βαθμό ακριβείας, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JΑΧΑ). Ο στόχος να προσσεληνωθεί το σκάφος αυτό σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο-στόχο, ενώ εν γένει οι προσσεληνώσεις γίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων απ’ αυτό, συνεπώς το βασικό μέρος της αποστολής ήταν επιτυχές.

Η JΑΧΑ δημοσιοποίησε επίσης σήμερα τις πρώτες εικόνες απ’ αυτή την προσσελήνωση, την πρώτη της Ιαπωνίας η οποία έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στο φυσικό δορυφόρο της Γης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο το ιαπωνικό επίτευγμα συνοδεύθηκε από ένα σοβαρό πρόβλημα: το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) δεν προσεδαφίστηκε ομαλά αλλά με κάποια κλίση γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία προβλήματος στους ηλιακούς συλλέκτες, πράγμα που υποχρέωσε τη Jaxa να διακόψει την ηλεκτροδότησή του λιγότερο από τρεις ώρες μετά την προσσελήνωση του ώστε να κάνει οικονομία στις μπαταρίες με προοπτική να το θέσει ενδεχομένως και πάλι σε λειτουργία αργότερα.

Η JΑΧΑ πιστεύει πως είναι πιθανό τα ηλιακά πάνελ του SLIM να λειτουργήσουν και πάλι, όταν θα έχει αλλάξει η γωνία που πέφτουν οι ακτίνες του Ήλιου στο σημείο προσσελήνωσης. Το SLIM προσεληνώθηκε μέσα σε ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου μικρότερης των 300 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται Σιολί, και μπόρεσε να αποβιβάσει κανονικά τα δύο μικρά οχήματά του, τα οποία θα κάνουν αναλύσεις βράχων που προέρχονται από την εσωτερική δομή της Σελήνης (το σεληνιακό μανδύα), που είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.

Naftemporiki με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ