Skip to main content

Αστρονόμοι βρήκαν 85 νέους εξωπλανήτες που πιθανώς διαθέτουν ζωή

πηγή φωτό NASA/JPL

Πρέπει τώρα να γίνει η διαδικασία επιβεβαίωσης της ανακάλυψης

Όταν με τη βοήθεια επίγειων ή διαστημικών τηλεσκοπίων εντοπίζονται τα ίχνη ενός εξωπλανήτη, ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ακολουθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης της ανακάλυψης. Όταν αυτό συμβεί γίνεται η επίσημη ανακοίνωση δίνεται στον πλανήτη η κωδική του ονομασία και τοποθετείται στο γαλαξιακό χάρτη.

Η δημιουργία διαστημικών παρατηρητηρίων σχεδιασμένα να εξερευνούν το γαλαξία μας για να… ξετρυπώνουν εξωπλανήτες οδήγησε στο να καταφέρνουν αυτά τα παρατηρητήρια να συλλέγουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων και κάθε φορά που μια ερευνητική ομάδα αναλύει ένα πακέτο από αυτά τα δεδομένα να εντοπίζει τα ίχνη πολλών εξωπλανητών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε μια και μόνο τέτοιου είδους επεξεργασία δεδομένων δεκάδες εξωπλανήτες. Συνολικά έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων περίπου πέντε χιλιάδων εξωπλανητών που απομένει η διαδικασία επιβεβαίωσης της ύπαρξη τους. Ο αριθμός των άστρων στο γαλαξία μας εκτιμάται σε 200 ως 400 δισ. κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εξωπλανητών κυμαίνεται από μερικές δεκάδες ως και εκατοντάδες δισ. άρα οι ανακαλύψεις εξωπλανητών θα είναι συνεχείς καθώς μάλιστα τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι βελτιώνονται συνεχώς.

Ομάδα αστρονόμων στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι μελετώντας δεδομένα του διαστημικού κυνηγού πλανητών TESS της NASA εντόπισε 85 νέους εξωπλανήτες οι οποίοι είναι δυνητικά φιλόξενοι στη παρουσία της ζωής. Οι ερευνητές σχεδίασαν την έρευνα τους με στόχο να μελετήσουν δεδομένα του TESS από την περιοχή της αποκαλούμενης κατοικήσιμης ζώνης ενός άστρου. Την περιοχή δηλαδή όπου η απόσταση του άστρου από έναν πλανήτη είναι τέτοια ώστε να αναπτύσσονται συνθήκες ευνοϊκές στην παρουσία της ζωής όπως για παράδειγμα, νερό σε υγρή μορφή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εξωπλανητών που εντοπίζονται με το TESS βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο και έχουν περίοδο τροχιακής κίνησης γύρω από αυτά σε  μόλις 3-10 μέρες. Οι 85 νέοι εξωπλανήτες που εντόπισε η ερευνητική ομάδα ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το άστρο τους από 20 ως 700 μέρες.

Στην πραγματικότητα η ερευνητική ομάδα εντόπισε 60 νέους εξωπλανήτες ενώ οι άλλοι 25 είχαν ήδη εντοπιστεί από το TESS και απλά τώρα υποδείχθηκε η θέση στην οποία βρίσκονται σε σχέση με το μητρικό τους άστρο. Πρέπει τώρα να γίνει η διαδικασία επιβεβαίωσης της ανακάλυψης όλων αυτών των εξωπλανητών και πιθανότατα θα στρέψει το πανίσχυρο βλέμμα του εκεί κάποια στιγμή το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς του πλανήτες πράγματι είναι φιλικοί στη ζωή.

Naftemporiki.gr