Skip to main content

To Άστρο Μπαρμπενχάιμερ ανατρέπει την ιστορία του Σύμπαντος

Το πανάρχαιο άστρο εξερράγη εκτοξεύοντας ένα πλήθος ασυνήθιστων χημικών και μεταλλικών στοιχείων. πηγή φωτό (University of Chicago/SDSS-V/Melissa Weiss)

Εντοπίστηκε πανάρχαιο άστρο που δεν έπρεπε να υπάρχει

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία το 2023 των δύο πιο εμπορικών και πολυσυζητημένων για διαφόρους λόγους ταινιών των τελευταίων ετών, της «Μπάρμπι» και του «Οπενχάιμερ» οδήγησε στη δημιουργία της λέξης «μπαρμπενχάιμερ» για να περιγράψει το καλλιτεχνικό και κοινωνικό φαινόμενο που γεννήθηκε από την συνύπαρξη των δύο ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο άστρο από το πρώιμο Σύμπαν δεν ταιριάζει με τα ισχύοντα κοσμολογικά μοντέλα. Η αρχαία αστρική περίεργη μπάλα, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «Άστρο του Μπαρμπενχάιμερ» πιθανότατα είχε ένα μείγμα στοιχείων στον πυρήνα του που δεν έχει εντοπισθεί σε άλλο άστρο. Αυτό το μείγμα ενέπνευσε προφανώς τους ερευνητές στο να του δώσουν το όνομα του μείγματος των δύο ταινιών.
Επιπλέον το άστρο αυτό πέθανε με έναν φαινομενικά αδύνατο θάνατο ενώ τη θέση του πήρε εξίσου αινιγματικό αστέρι στη θέση του δείχνει η μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ίχνη του Αστρου Μπαρμπενχάιμερ αφού κοίταξαν πιο προσεκτικά το J0931+0038, ένα ερυθρό γίγαντα που βρίσκεται στα βάθη του Σύμπαντος. Το J0931 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1999 από το επίγειο παρατηρητήριο του ουρανού Sloan Digital Sky Survey (SDSS) αλλά δεν είχε μελετηθεί σωστά μέχρι τώρα.

Η ερευνητική ομάδα έστρεψε το τηλεσκόπιο του SDSS προς το J0931 και κατέλαβαν ένα λεπτομερές φάσμα του φωτός του άστρου, το οποίο αργότερα επαληθεύτηκε από τις επακόλουθες παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Giant Magellan στη Χιλή. Αυτά τα φάσματα αποκάλυψαν ότι το J0931 είχε φαινομενικά μια εξαιρετικά περίεργη μεταλλικότητα, ή χημική σύνθεση, με ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση βαρέων στοιχείων.

Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα η ερευνητική ομάδα συνέθεσε πώς σχηματίστηκε το J0931 μέσω των μεθόδων του τομέα της αστρικής αρχαιολογίας. Αυτό αποκάλυψε ότι το αστέρι γεννήθηκε από το υπόλειμμα σουπερνόβα ενός ακόμα μεγαλύτερου άστρου που διέθετε μάζα 50 ως 80 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Το μεγαλύτερο άστρο υπήρχε πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια δηλαδή περίπου 800 εκατ. μετά τη Μεγάλη Έκρηξη το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο γεννήθηκε το Σύμπαν.

Η μεταλλικότητα του μητρικού άστρου ήταν πιθανότατα εξίσου περίεργη με αυτή του J0931 πριν ανατιναχτεί, και θα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή άλλων γνωστών άστρων στο πρώιμο Σύμπαν. «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Ό,τι κι αν συνέβη τότε, πρέπει να ήταν καταπληκτικό» δήλωσε Άλεξ Τζι, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr