Την επαφή με το μικρό ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη έχασε η NASA, ενώ πραγματοποιούσε την 72η πτήση του στον «κόκκινο» πλανήτη.
Το ελικόπτερο έγινε το 2021 η πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πραγματοποίησε πτήση σε άλλον πλανήτη. Έφτασε στον Άρη με το ρόβερ Perseverance.
Το Ingenuity έφτασε σε ύψος 12 μέτρων στην πτήση που πραγματοποίησε την Πέμπτη, σύμφωνα με τη NASA, ωστόσο κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικόπτερου και του ρόβερ διακόπηκε πρόωρα.
Οι ομάδες που είναι αρμόδιες για το ελικόπτερο «αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X to Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, που κατασκεύασε το ελικόπτερο, ανέφερε ότι το ρόβερ Perseverance δεν μπορεί να «δει» επί του παρόντος το Ingenuity αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσεγγίσει την περιοχή για μια «οπτική επιθεώρηση».
The #MarsHelicopter executed Flight 72 on Jan. 18, but on its descent, communication between Ingenuity and @NASAPersevere terminated prior to touchdown. The team is analyzing available data and considering next steps to reestablish comms. https://t.co/Mq6b0iYMHX
— NASA JPL (@NASAJPL) January 20, 2024
Το Ingenuity, το οποίο ζυγίζει 1,8 κιλά, επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει μόνο πέντε πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, διέτρεξε 17 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα.
Η μακροβιότητά του είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας και θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα. Έτσι, εξελίχθηκε σε μόνιμο «σύντροφο» του ρόβερ Perseverance, αποστολή του οποίου είναι να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Διαβάστε επίσης:
Το Hubble επισκέφτηκε το σπίτι του πιο λαμπρού σουπερνόβα (βίντεο)
Ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Ιαπωνίας είναι πλέον κάτοικος Σελήνης