Μετά από δεκαετίες προσπαθειών, οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης παρουσιάζουν μια ηλιακή τεχνολογία που μιμείται τη φωτοσύνθεση στα φυτά. Όπως αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ η Wall Street Journal, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στις συσκευές να φορτίζουν σε εσωτερικούς χώρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις μπαταρίες.
Αυτή η νέα τεχνολογία συλλογής φωτός είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τα πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου στις στέγες και τα ηλιακά αγροκτήματα. Βασίζεται σε αρχές που διερευνήθηκαν για πρώτη φορά από χημικούς τη δεκαετία του 1960 και μετατράπηκαν σε λειτουργικά ηλιακά κύτταρα τη δεκαετία του 1980.
Τώρα, εταιρείες όπως η Ambient Photonics και η Exeger προσφέρουν ηλιακά κύτταρα αυτού του είδους, γνωστά ως «ηλιακά κύτταρα ευαισθητοποιημένα στη βαφή», σε μορφή που να είναι ελαφριά, εύκαμπτα, κατασκευασμένα από κοινά υλικά και να μπορούν να κατασκευαστούν φθηνά. Η Sharp εργάζεται επίσης σε ηλιακά κύτταρα ευαισθητοποιημένα σε βαφές, αν και η δική της έκδοση είναι άκαμπτη και κατασκευασμένη με τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πάνελ LCD.
Τι είδους συσκευές μπορούμε να φορτίσουμε με ήλιο
Στη φετινή CES, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο, στο Λας Βέγκας, αυτά τα λεπτά και συχνά ευέλικτα κύτταρα εμφανίστηκαν σε ακουστικά, walkie talkie, πληκτρολόγια, ποντίκια και τηλεχειριστήρια τηλεόρασης. Στο μέλλον, αυτά τα ηλιακά κύτταρα είναι πιθανό να εμφανίζονται σε πολλές εφαρμογές, όπως κλειδαριές θυρών, ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών και τελικά εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια συνδεδεμένους στο διαδίκτυο αισθητήρες, ως μέρος του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things).
Στο παρελθόν, τα γκάτζετ με ηλιακή ενέργεια ήταν ως επί το πλείστον ένα τέχνασμα, για έναν απλό λόγο: τα παραδοσιακά ηλιακά κύτταρα με βάση το πυρίτιο, ενώ είναι εξαιρετικά στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι πολύ καλά στο να κάνουν το ίδιο με το φως εσωτερικού χώρου. Ως αποτέλεσμα μετέτρεπαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που έπεφτε πάνω τους σε ηλεκτρική.
Πώς λειτουργεί η νέα τεχνολογία
Αυτά τα νέα, ευαισθητοποιημένα σε βαφές ηλιακά κύτταρα λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα παραδοσιακά ηλιακά κύτταρα πυριτίου. Αιχμαλωτίζουν ενέργεια με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που το κάνουν τα φυτά, και ως αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φως που πέφτει πάνω τους από σχεδόν οποιαδήποτε γωνία. Στον φωτισμό εσωτερικού χώρου έχουν επιτύχει απόδοση μετατροπής έως και 38%.
Αυτό σημαίνει ότι ανά τετραγωνική ίντσα, τέτοιες κυψέλες συγκεντρώνουν περισσότερο από 10 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ήταν δυνατό με τις αρχικές κυψέλες πυριτίου στις αριθμομηχανές τσέπης.
Ακόμη και σε δωμάτια με όχι τόσο έντονο φωτισμό, τα ηλιακά κύτταρα που έχουν ευαισθητοποιηθεί σε χρωστικές ουσίες μπορούν να συλλάβουν και να μετατρέψουν μια ποσότητα ενέργειας που δεν έχει προηγούμενο μεταξύ των τεχνολογιών συλλογής ενέργειας.
Ένα άλλο κλειδί για αυτήν τη νέα γενιά συσκευών με ηλιακή ενέργεια είναι ότι οι μηχανικοί γίνονται καλύτεροι στο να κάνουν τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη πιο αποτελεσματικά στη χρήση της ισχύος τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι, για παράδειγμα, τα ακουστικά που δεν χρειάζεται ποτέ να φορτίσετε από μια πρίζα είναι πλέον δυνατά.