Skip to main content

Εντοπίσθηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου άγνωστη αρχαία μητρόπολη

Η ύπαρξη της αλλάζει εντελώς την ιστορία των τοπικών πολιτισμών

Μια τεράστια αρχαία πόλη βρέθηκε στον Αμαζόνιο, κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια από πλούσια βλάστηση. Η ανακάλυψη αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ιστορία των ανθρώπων που ζουν στον Αμαζόνιο. Η πόλη χτίστηκε στην περιοχή Upano του Ισημερινού  πριν από περίπου 2,500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί για έως και χίλια έτη σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζούσαν εκεί ανά πάσα στιγμή αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθυσμός κυμαινόταν από τις δέκα ως τις εκατό χιλιάδες ανθρώπους.  Οι αρχαιολόγοι συνδύασαν τις ανασκαφές εδάφους με μια έρευνα σε μια περιοχή 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας αισθητήρες λέιζερ τοποθετήθηκαν σε ένα αεροπλάνο οι οποίοι μπορούσαν να διακρίνουν υπολείμματα της πόλης κάτω από τα πυκνά φυτά και τα δέντρα. Τα σπίτια και οι πλατείες συνδέονταν με ένα εκπληκτικό δίκτυο δρόμων και καναλιών.

Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε πλούσια τοπικά εδάφη αλλά ταυτόχρονα  μπορεί να οδήγησε και στην κατάρρευση αυτής της κοινωνίας. Ενώ γνωρίζαμε για πόλεις στα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, πιστευόταν ότι οι άνθρωποι ζούσαν μόνο νομαδικά ή σε πολύ μικρούς οικισμούς μέσα στον Αμαζόνιο.
«Αυτός είναι παλαιότερος οικισμός από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία που γνωρίζουμε στον Αμαζόνιο. Έχουμε μια ευρωπαικοκεντρική άποψη για τον πολιτισμό αλλά αυτό δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την ιδέα μας για το τι είναι πολιτισμός» λέει ο καθηγητής Στεφέν Ροστέν διευθυντής έρευνας Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Η ανακάλυψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου. Η αντίληψη μέχρι σήμερα σχετιζόταν με μικρές ομάδες ανθρώπων, πιθανώς γυμνές, να ζουν σε καλύβες και να καθαρίζουν τη γη. Η πόλη αυτή δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι στον Αμαζόνιο ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες» λέει ο Αντουάν Ντορισόν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν πολιτισμό ανάλογης σημασίας με αυτής μεγάλων πολιτισμών της αμερικανικής ηπείρου όπως αυτός των Μάγιας αλλά με εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά όσον αφορά την αρχιτεκτονική, τη χρήση γης και τα αντικείμενα που κατασκεύαζαν. Όπως είναι ευνόητο οι έρευνες και ανασκαφές μόλις ξεκίνησαν και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναδεικνύονται νέα ευρήματα που θα προσφέρουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή για αυτή την ανακάλυψη.

Naftemporiki.gr