Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomical Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησαν με τη βοήθεια ενός επίγειου τηλεσκοπίου (Blanco) και τριών διαστημικών τηλεσκοπίων (Spitzer, Hubble, Chandra) σε μια αστρική έκρηξη στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν δορυφορικό γαλαξία του δικού μας γαλαξία που αποτελεί μόνιμο στόχο μελέτης των αστρονόμων.
Οι ερευνητές στόχευσαν το σουπερνόβα 30 Doradus B (ή 30 Dor B) που δημιουργήθηκε όταν ένα τεράστιο άστρο έφτασε στο τέλος της ζωής του και εξερράγη. Η έκρηξη σμίλεψε τη σκόνη και το αέριο γύρω από το άστρο που καταστράφηκε συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό που παραμένει αναλλοίωτο και ορατό χιλιάδες χρόνια μετά το συμβάν.
Οι νέες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μια έκρηξη αλλά για τουλάχιστον δύο γεγονός που επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κοσμικές δομές στο 30 Dor B υποδηλώνουν μια αστρική έκρηξη πριν από περίπου πέντε χιλιάδες έτη και άλλη μια που συνέβη στην ίδια περιοχή μερικές χιλιάδες έτη νωρίτερα δημιουργώντας δύο κουκούλια κοσμικής ύλης που το ένα περιέχεται μέσα στο άλλο. Αναμένονται τώρα νέες παρατηρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή για να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα πράγματα για ότι συνέβη εκεί.
Naftemporiki.gr
: X-ray: NASA/CXC/Penn State Univ./L. Townsley et al.; Optical: NASA/STScI/HST; Infrared: NASA/JPL/CalTech/SST; Image Processing: NASA/CXC/SAO/J. Schmidt, N. Wolk, K. Arcand