Skip to main content

Φοιτητές πληροφορικής πήραν τον έλεγχο του αυτόματου πιλότου ενός Tesla με εξοπλισμό μόλις 600 ευρώ

Σοβαρά κενά ασφαλείας φαίνεται ότι υπάρχουν στα αυτοκίνητα του Ελον Μασκ

Μια ομάδα Γερμανών φοιτητών πληροφορικής εισέβαλε στο λειτουργικό σύστημα και τον αυτόματο πιλότο ενός αυτοκινήτου της Tesla χρησιμοποιώντας ένα «βασικό» εξοπλισμό που κοστίζει μόλις 600 ευρώ. Για αρκετά χρόνια οι χάκερ δοκιμάζουν τις άμυνες της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς συνήθως να αποκαλύπτουν πολλά για τις προσπάθειές τους.

Τον περασμένο Μάρτιο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο με έδρα τη Γαλλία χρειάστηκε λιγότερο από δύο λεπτά για να αποκτήσει πρόσβαση από απόσταση σε ορισμένους από τους υπολογιστές ενός οχήματος Tesla. Μπορούσαν να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα, να κορνάρουν και να ενεργοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματος.

Πέντε μήνες αργότερα, ερευνητές ασφαλείας ενός γερμανικού Πανεπιστημίου χακάρισαν τον επεξεργαστή σε ένα άλλο σύστημα των οχημάτων της Tesla εντοπίζοντας ένα κενό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε τεχνολογικά έμπειρους οδηγούς να ξεγελάσουν το σύστημα για να ξεκλειδώσουν λειτουργίες για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει. Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια μέθοδο μια ομάδα φοιτητών πληροφορικής από το ίδιο πανεπιστήμιο αποφάσισε να προσπαθήσει να «βουτήξει» στα βάθη των ηλεκτρονικών συστημάτων της Tesla στοχεύοντας στο σύστημα του αυτόματου πιλότου.

Μεταξύ άλλων εντόπισαν την παρουσία μιας μυστικής ρύθμισης με το παρατσούκλι «Elon mode» που φαίνεται να επιτρέπει την πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση χωρίς τη συνήθη ανάγκη ο οδηγός να ακουμπάει το τιμόνι κάθε τόσο για να αποδείξει ότι μπορεί να μην οδηγεί αλλά έχει την προσοχή του στο δρόμο. Ευτυχώς για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων της Tesla η συγκεκριμένη επίθεση απαιτεί φυσική επαφή με το κύκλωμα και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση. Ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ανταγωνιστές για να κλέψουν την τεχνολογία της εταιρείας του Ελον Μασκ.

Γνωστό ως «βλάβη τάσης» περιλαμβάνει σύντομη μεταβολή της τροφοδοσίας, αναγκάζοντας το σύστημα να εγκαταλείψει την άμυνά του για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ενώ αυτό το χρονικό παράθυρο ήταν πολύ σύντομο για να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή εντούτοις επέτρεψε στην ομάδα να τραβά δεδομένα ανά μερικά δευτερόλεπτα.

Ανάμεσα στα δεδομένα ήταν πλάνα από τις κάμερες του οχήματος και ορισμένες από τις διαδρομές που είχε κάνει προηγουμένως.
Πιο δελεαστικό οι ερευνητές βρήκαν επίσης κώδικα που φαινόταν να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της ρύθμισης της λειτουργίας Elon Mode, γνωστή και ως «πλήρης αυτοοδήγηση», η οποία θεωρείται ότι διατηρείται κρυφή αλλά είναι διαθέσιμη σε ορισμένους επιλεγμένους πελάτες της Tesla. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο χάκερ του Chaos Computer Club στο Αμβούργο.

Naftemporiki.gr