Skip to main content

Σπάει τα ρεκόρ το drone της NASA στον Άρη

NASA/JPL/Caltech

Στις 19 Απριλίου του 2021 το Ingenuity έγινε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το έδαφος του Άρη και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.

Πριν από λίγα 24ωρα το Ingenuity πραγματοποίησε την 68η πτήση του καλύπτοντας απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 700 μέτρα με ταχύτητα 36 χλμ./ώρα που είναι η μεγαλύτερη με την οποία έχει πετάξει μέχρι σήμερα σπάζοντας έτσι νέα ρεκόρ τα οποία αναμένεται να καταρριφθούν στις επόμενες πτήσεις του drone το οποίο δεν δείχνει κανένα σημάδι… κούρασης και παρουσιάζει εκπληκτική αντοχή στις ακραίες συνθήκες του Άρη έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις αμμοθύελλες και τα άλλα ατμοσφαιρικά και καιρικά φαινόμενα του Κόκκινου Πλανήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=hKXmbG6IJRo

To Ingenuity που μετέφερε στον Άρη το ρόβερ της αποστολής Preseverance καταγράφει μοναδικές εικόνες του πλανήτη από ψηλά. Οι εικόνες αυτές βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του Άρη. Παράλληλα το drone πραγματοποιεί ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορεί να επισκεφτεί στη συνέχεια το ρόβερ. Η NASA έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του drone αναβαθμίζοντας έτσι και τις δυνατότητες του.

Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορεί να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η δυνατότητα διευρύνει όπως είναι ευνόητο τα σημεία στα οποία μπορεί να πετάξει και να πραγματοποιήσει αποστολές το Ingenuity γεγονός που θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δραστηριότητας του drone δίνοντας του να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές. Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του drone τον Άρη αποτελεί ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της επιστήμης.

Naftemporiki.gr