Skip to main content

DIGIflora: Μιλά στη «Ν» ο εκπρόσωπος του προγράμματος προβολής ελληνικών βιοτόπων σε κινητά και υπολογιστές με τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας

Παρουσιάζεται η πλούσια χλωρίδα και το περιβάλλον των νησιών του Ιονίου

Η ομάδα έργου της Πράξης «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της χλωρίδας των Ιονίων Νήσων – DIGIFLORA» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιείται με ίδια μέσα από τον Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι οι εφαρμογές του έργου DIGIflora είναι διαθέσιμες.

Το έργο είναι μια καινοτόμος προσπάθεια προβολής και ενημέρωσης σχετικά με την πλούσια χλωρίδα των Ιονίων Νήσων και των εθνοβοτανικών της χαρακτηριστικών μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Με τις εφαρμογές του έργου, ο χρήστης έρχεται σε επαφή μέσω εικονικής ή και επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual και Augmented Reality) με τη χλωρίδα και τους βιοτόπους των νησιών του Ιονίου πριν τα επισκεφθεί αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής

Κεντρική θέση στο έργο κατέχει μια δίγλωσση ψηφιακή εφαρμογή με την οποία ο χρήστης είτε μέσω ειδικού εξοπλισμού VR/AR είτε και μέσω της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του μπορεί ψηφιακά να επισκεφθεί επιλεγμένες τοποθεσίες στα Ιόνια Νησιά και να θαυμάσει την πλούσια βιοποικιλότητά τους ενώ ακούει φυσικούς ήχους. Επιπλέον, διατίθεται εφαρμογή υπό τη μορφή παιχνιδιού, ειδικά διαμορφωμένη για μαθητές. Τα Ιόνια Νησιά φιλοξενούν πάνω από 2.500 είδη και υποείδη χλωρίδας. Ο χρήστης θα πρέπει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα digiflora.fst.ionio.gr και να περιηγηθεί στην Ιόνια Χλωρίδα μέσω των εφαρμογών DIGIflora.

Ο κ. Άρης Γεράκης Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπρόσωπος του πρότζεκτ μιλά στο Naftemporiki.gr για όλα όσα αφορούν αυτό το καινοτόμο εγχείρημα.

Πώς προέκυψε η ιδέα της ανάδειξης με τα πιο σύγχρονα μέσα της χλωρίδας και των βιοτόπων των Ιόνιων Νήσων;

Όπως πολλές καινοτόμες ιδέες, προέκυψαν πάνω από έναν καφέ στο τραπέζι μιας καφετέριας. Συγκεκριμένα, στην παραλία του Αργοστολίου, συνομιλώντας με τον κ. Αλέξανδρο Ανανιάδη-Μπασιά.  Ως γεωργικός σύμβουλος, τον συμβούλευα για τα κτήματά του στην Κεφαλονιά, όταν μου αποκάλυψε ότι βιοπορίζεται αναπτύσσοντας εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.  Εκείνες τις μέρες του 2018 είχε δημοσιευτεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μία πρόσκληση για προτάσεις με θέμα «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ΠΙΝ στους τομείς Τουρισμός-Πολιτισμός-Περιβάλλον». Θωρήσαμε λογικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αφενός το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σχετικό δημοσιευμένο έργο πάνω στην καταγραφή της αυτοφυούς χλωρίδας. Αφετέρου, η ομάδα του κ. Ανανιάδη-Μπασιά με εμπειρία στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.  Στην πορεία, για να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόταση προσθέσαμε και άλλους εταίρους, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς.

Πόσο χρόνος χρειάστηκε η οργάνωση και υλοποίηση του πρότζεκτ;

Η πρότασή μας η οποία περιλάμβανε λεπτομερές σχέδιο υλοποίησης του έργου εγκρίθηκε από την ΠΙΝ στις αρχές του 2019. Αμέσως ξεκινήσαμε την έρευνα πεδίου στην έδρα μας την Κεφαλονιά, καθότι δεν απαιτούνταν σημαντικά έξοδα μετακίνησης μέσα στο νησί. Η ροή της χρηματοδότησης του έργου όμως δεν ξεκίνησε πριν από τον Ιούνιο του 2023, αφενός εξαιτίας του Covid-19 και αφετέρου λόγω παρατεταμένων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που ήταν πέρα από τις δυνάμεις μας. Οπότε, η έρευνα πεδίου στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ουσιαστικά χρειάστηκε να συμπιεστεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθότι δεν μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας πριν να ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης και υπογραφούν οι συμβάσεις των συνεργατών μας.

Τι βλέπει ο χρήστης/θεατής των εφαρμογών; Ποια είναι η εμπειρία που βιώνει;

Οι εφαρμογές βιώνονται με πολλαπλούς τρόπους. Η πλήρης εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας βιώνεται μέσα από αυτόνομες συσκευές εικονικής πραγματικότητας, πού είναι σα μάσκες που φοριούνται στο κεφάλι του χρήστη. Όμως, αυτές οι συσκευές δεν είναι απαραίτητες, καθότι οι εφαρμογές φιλοξενούνται στον παγκόσμιο ιστό, είναι όπως λέμε «web-based». Έτσι, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά μέσα στους βιοτόπους και μέσα από οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητή συσκευή. Στην περίπτωση αυτή, μετακινείται μέσα στο εικονικό πανόραμα είτε σύροντας το ποντίκι είτε σύροντας το δάχτυλό του, αν η συσκευή του διαθέτει οθόνη αφής. Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας βιώνεται μέσα από φορητή ηλεκτρονική συσκευή με κάμερα, όπως τάμπλετ ή έξυπνο κινητό, καθότι προϋποθέτει ότι η συσκευή «βλέπει» τον φυσικό χώρο του χρήστη ώστε να τοποθετήσει μέσα σε αυτόν το ψηφιακό μοντέλο ενός φυτού. Τέλος, η εκπαιδευτική εφαρμογή βιώνεται με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις όσων έχουν κάνει χρήση της εφαρμογής;

Η δημόσια επίδειξη που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι ανέδειξε γενικά θετικές αντιδράσεις από τους χρήστες.  Οι χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με συσκευές εικονικής πραγματικότητας χρειάζονται κάποιον χρόνο για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον αυτό που δεν τους είναι οικείο. Αντίθετα, όλοι οι χρήστες περιηγήθηκαν με ευκολία στις εφαρμογές μέσω των τάμπλετ που τους παρείχαμε ή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Που απευθύνεται κυρίως το πρότζεκτ; Το target group είναι η μαθητική κοινότητα;

Το κοινό-στόχος είναι, αρχικά, οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων, στους οποίους επιδιώκουμε να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση και υπερηφάνεια για τις φυσικές ομορφιές του τόπου τους αλλά και την πλούσια χλωρίδα των νησιών τους με τις πάμπολλες εθνοβοτανικές χρήσεις. Μετά, απευθύνεται σε εναλλακτικούς επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν κάτι παραπάνω από το καταξιωμένο τουριστικό προϊόν, δηλαδή το τρίπτυχο «ήλιος-άμμος-θάλασσα» το οποίο ήδη προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τέλος, σημαντικό κοινό-στόχος είναι οι μαθητές των Ιονίων Νήσων αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθότι η εκπαιδευτική εφαρμογή προορίζεται ως εργαλείο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ανάλογες εφαρμογές και για άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Αν βρισκόταν η χρηματοδότηση, θα μας ενδιέφερε να αναπτύξουμε εφαρμογές και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σε τι άλλου είδους εφαρμογές θα μπορούσε να βρει χρήση αυτή η τεχνολογία;

Θεωρούμε ότι η πράξη DIGIflora ότι απλά καταδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και σε καμία περίπτωση δεν τις εξαντλεί. Προσδοκούμε η πράξη DIGIflora να αποτελέσει έμπνευση και έναυσμα για άλλες επιστημονικές ή επιχειρηματικές εφαρμογές που θα αναδείξουν περισσότερες πτυχές του περιβάλλοντος και του πολιτισμού των Ιονίων Νήσων, όπως αρχαιολογικά μνημεία, υποθαλάσσιους βιοτόπους, αναρριχητικά πεδία, μουσική παράδοση, κλπ. Ουσιαστικά, το εύρος των πιθανών εφαρμογών περιορίζεται μόνο από τη φαντασία του δημιουργού.
Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ή τη συνέχιση αντίστοιχων δράσεων στο μέλλον να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία που συνδέεται με τη διαχείριση των έργων. Αν δε μειωθεί σημαντικά ο όγκος και η καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χρηματοδότησης, επίβλεψης και υλοποίησης των έργων της Περιφέρειας σε σχέση με την τωρινή κατάσταση, δεν θα μπορέσει να προσελκύσει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο ώστε να προχωρήσουν μελλοντικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Naftemporiki.gr