Skip to main content

To James Webb εντόπισε την αρχαιότερη μαύρη τρύπα του Σύμπαντος

Δημιουργήθηκε μόλις 440 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος και κάθε εύρημα για αυτές αποτελεί ένα κομμάτι παζλ της ύπαρξης τους που παραμένει σε μεγάλο βαθμό κενό. Νέα σημαντικά στοιχεία για τις μαύρες τρύπες αναμένεται να προσφέρει η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της αρχαιότερης μαύρης τρύπας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στη καρδιά ενός γαλαξία με την κωδική ονομασία GN-z11 ηλικίας περίπου 13,4 δισ. ετών. Η Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν, υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από περίπου 13,7 δισ. έτη. Άρα η μαύρη τρύπα υπήρχε μόλις 300 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος γεγονός που έτσι και αλλιώς προκαλεί έκπληξη με βάση τις κρατούσες κοσμολογικές θεωρίες έκπληξη που είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού σύμφωνα με τη διεθνή ερευνητική ομάδα που μελέτησε τα δεδομένα του James Webb αυτή η αρχέγονη μαύρη τρύπα είχε μάζα περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι μαύρες τρύπες αυξάνουν το μέγεθος τους απορροφώντας ύλη από άστρα και άλλες κοσμικές δομές (νεφελώματα κ.α.) που βρίσκονται στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται και οι μαύρες τρύπες. Όμως το μέγεθος αυτής της πανάρχαιας μαύρης τρύπας είναι πολύ μεγάλο για την ποσότητα των κοσμικών δομών που εκτιμάται ότι υπήρχαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε ένα γαλαξία για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη διόγκωση της μαύρης τρύπας στα επίπεδα που πιστεύεται ότι είχε.

«Η έκπληξη στην ανακάλυψη εστιάζεται στο μέγεθος της μαύρης τρύπας. Ήταν το πιο αναπάντεχο εύρημα» αναφέρει ο αστροφυσικός Ρομπέρτο Μαϊολίνο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

«Η κατανόηση από πού προήλθαν οι μαύρες τρύπες ήταν πάντα ένα παζλ, αλλά τώρα αυτό το παζλ φαίνεται να βαθαίνει. Αυτά τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του James Webb για να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο υποδηλώνουν ότι ορισμένες μαύρες τρύπες αναπτύχθηκαν με τεράστιο ρυθμό στο νεαρό Σύμπαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε» λέει ο καθηγητής Άντριου Πόντζεν κοσμολόγος στο University College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι θεωρίες

Μια εξήγηση, γνωστή ως το σενάριο των βαρέων σπόρων, είναι ότι μια πρώιμη γενιά μαύρων τρυπών γεννήθηκε από την άμεση κατάρρευση τεράστιων νεφών αερίου παρά από άστρα που έχουν καταρρεύσει υπό τη βαρύτητα τους στο τέλος της ζωής τους. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι συμπαγή σμήνη άστρων και μαύρων τρυπών συγχωνεύτηκαν πολύ γρήγορα στο πρώιμο Σύμπαν.

Μια τρίτη θεωρία είναι η ύπαρξη των λεγόμενων αρχέγονων μαύρων τρυπών που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του κοσμικού πληθωρισμού, την περίοδο της ταχύτερης από το φως διαστολής του Σύμπαντος που συνέβη ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό θα ανατρέψει την κρατούσα κοσμολογική θεωρία ότι οι πρώτα εμφανίζονταν οι γαλαξίες και μετά άρχισαν να αναπτύσσονται μαύρες τρύπες μέσα τους και οι αρχέγονες μαύρες τρύπες θα υφαίνονταν αποτελεσματικά στο ύφασμα του Σύμπαντος από την αρχή.

«Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα είχε βαθιές επιπτώσεις στο κλάσμα ανοίγματος του δευτερολέπτου του Σύμπαντος μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ιστορία του πώς μεγάλωσαν οι μαύρες τρύπες και οι γαλαξίες είναι μια καθηλωτική ιστορία που μόλις αρχίζουμε να συνδυάζουμε» λέει ο Άντριου Πόντζεν.

Naftemporiki.gr